I 2018 dimitterede Santje Pander i ”Conservation and Restoration of Cultural Heritage” fra University of Amsterdam (UvA). I øjeblikket er hun ansat ved UvA som en post-master trainee med speciale i restaurering af historiske interiører med en særlig interesse i efterkrigstidens arkitektur.
Hendes speciale forskning var på UNESCOs presserum fra 1958 designet af Gerrit Rietveld. I 2018 blev hun tildelt 4D Research Award fra UvA. Dette gjorde det muligt at fortsætte med en digital genopbygningsundersøgelse af UNESCOs presserum i samarbejde med 4D Research Lab.
Da UNESCOs hovedkvarter blev indviet i 1958, var en arkitektonisk perle skjult inden for dets betonvægge: UNESCOs presserum designet af Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964), en national gave fra den hollandske regering til UNESCO. Det, der gjorde presserummet så unikt både visuelt og konceptuelt, var i vid udstrækning, hvordan linoleumsgulvets flerfarvede geometri, der dækkede hele rummet, var sammenhængende med bordene. Rietvelds usædvanlige og visionære brug af linoleum resulterede i et interiør, der lignede et kunstværk mere end et kontor.
I 1980'erne blev interiøret demonteret, og efter en periode med diskussion blev møblerne bragt til det hollandske kulturarvsagentur til opbevaring. Mange arkitektoniske elementer, som væggen, gulvet og nogle møbler, gik tabt. Fordi møblerne, der kom til Holland, var i dårlig form, har det indtil nu været svært at geninstallere et andet sted. Dernæst manglede vigtige oplysninger som supplement til de bjærgede møbler. Der er faktisk endnu ikke identificeret nogen farvefotografier af presserummet. De eksisterende billeder er sort hvide fotos, der er farvelagt i hånden.
I et ønske om at gendanne det indre af presserummet i 2017 blev der organiseret et ekspertmøde af det hollandske kulturarvsagentur som kickoff for et forskningsprojekt, der stadig er i gang.
Flere forskere har arbejdet på presserummet. Santje Pander blev en del af holdet i 2018 under sin doktorafhandling i Restaurering og Bevaring ved Amsterdam Universitet.
I foråret 2018 besøgte Santje arkivet hos Forbo Flooring. Linoleummet, der blev brugt til gulvet, og møbelmønsteret i presserummet blev oprindeligt produceret af Linoleum Krommenie (nu Forbo Flooring). I arkivet, som tæller kollektionsbøger, nogle over 100 år gamle, opdagede Santje detaljerede oplysninger om de specifikke linoleumsfarver, som Rietveld valgte til sit design.
Currently Santje is building a 3D digital model of the original room, using archival Marmoleum colour samples as reference. The model is created together with 4D Research Lab of the I øjeblikket bygger Santje en 3D digital model af det originale rum ved hjælp af Forbos linoleumsarkiv med Marmoleum farveprøver som reference. Modellen er oprettet sammen med 4D Research Lab fra University of Amsterdam. Kuratoren og konservatorerne for det hollandske kulturarvsagentur håber i sidste ende at opbygge en permanent fysisk rekonstruktion af lokalet.
Santje Pander | University of Amsterdam
Merel van Schrojenstein Lantman en Jessica Hensel | University of Amsterdam
Gal Keshet | instruktion, filmoptagelse og redigering
Simone de Vries | konsulent
Tijm Lanjouw | 4D Research Lab
RCE | Sylvia van Schaik, Ron Kievits, Dorian Meijnen
Stichting Erven Rietveld | Martine Eskes
Rietveld Stichting | Martine Eskes
UNESCO | Eng Sengsavang
UNESCO | Collection of UNESCO Archives
Skitser og fotos af presserummet, der er afbildet i filmen, er dokumentation leveret af Dutch Dutch Heritage Agency og kommer fra følgende kilder;
UNESCO | Samling af UNESCO-arkiver, Het Nieuwe Instituut Rotterdam | Rietveld Archief, D. Berretty / GAMMA RAPHO
Filmoptagelse indvielse UNESCO-bygning - © UNESCO til levende billeder
“Het hoofdkwartier van de Unesco te Parijs” Linoleumnieuws 1958, bind 10, side 18-19
“UNESCO gebouw Parijs” af A. Buffinga, artikel i Bouw, 1959 bind 14 (40) 1130-1140
“På jagt efter det originale presserum”, artikel af Eng Sengsavang, Santje Pander, Dorian Meijnen i Link (Lien) bulletin UNESCO | AFUS, 2019 bind 135 side 34
Koncept og produktion af Forbo Flooring Design - Marijke Griffioen