PENTA-P on Pia Phanaphetin ja Philip Rufus Knaufin vuonna 2019 perustama arkkitehtuuri- ja konseptisuunnittelutoimisto. Studio keskittyy pienimuotoisiin asumisratkaisuihin jotka vaihtelevat aina muunnetuista rahtikonteista ja pienistä taloista asuntovaunukonsepteihin ja mikro-asuntoihin.
Sekä Pia että Philip opiskelivat arkkitehtuuria Stuttgartin taideakatemiassa. Pia on työskennellyt arkkitehtina EFFEKT:lle ja WERK:lle Kööpenhaminassa. Philip on työskennellyt arkkitehtina ja projektijohtajana BIG | BJARKE INGELS GROUP:lle Kööpenhaminassa sekä LENDAGER:lle ja UN STUDIO:lle Amsterdamissa.
Penta-P:n työn ytimessä on aina kysymys mittakaavasta ja toimivuudesta. Heidän mielestään suunnittelu osoittautuu hyväksi, kun rajallinen määrä tilaa käytetään täysimääräisesti.
He eivät vain suunnittele mukavia tiloja, vaan ensisijaisesti he suunnittelevat asiakkaan kokemuksen tilan käyttäjänä. Siksi tietyn konseptin saaminen toimimaan tietylle henkilölle ja kaiken sovittaminen yksilöllisiin tarpeisiin on heille merkityksellinen haaste.
Jotta tila voisi palvella useampaa tarkoitusta varten, he tutkivat monikäyttöisten huonekalujen ja mukautuvan sisustuksen mahdollisuuksia, joita käyttäjä voi muokata vuorokaudenajan tai halutun toiminnan mukaan.
Pian ja Philipin akateeminen tausta määritteli työpaja- ja studiokulttuurin, joka vaikutti vahvasti heidän lähestymistapaansa materiaaliin sekä pohdintaa siitä, miten käsitteelliset ideat ja niiden toteutuminen voisivat lopulta vaikuttaa toisiinsa. Työpajan fyysinen leikkipaikka on siellä missä digitaaliset konseptit muuttuvat fyysisiksi prototyypeiksi ja missä voi saada paljon inspiraatiota studioon palaamisesta.
Heidän lähestymistapansa materiaaleihin ja heidän suunnittelutapaansa ohjaa vahvasti se, että he etsivät eheyttä valitsemistaan materiaaleista ja yrittävät korostaa jokaista komponenttia sellaisena kuin se todella on.
Pienessä tilassa suunnittelun jatkuvan läheisyyden vuoksi tietoinen päätös materiaalien valinnassa on ratkaisevan tärkeää yksinkertaisesti siksi, että kaikki aistilliset reseptorit ovat aina lähellä sitä. Tapa, jolla jokainen elementti muotoillaan, liitetään ja käsitellään, kulkee välittömästi käsi kädessä sen tuoksun, tuntuman ja äänen kanssa.
Pia ja Philip viettivät suurimman osan aikuiselämästään eri kaupungeissa ja maissa. Vuosien varrella he ovat tottuneet rajoittamaan omaisuuttaan tullakseen entistä joustavammaksi. Tämä on antanut heille mahdollisuuden tutustua elämään erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa, mikä on ollut sen arvoista.
Kun he perustivat oman studion, useiden vuosien perinteisen arkkitehtuurin uran jälkeen tämä tutkimushalu johti heidät ajatukseen sellaisen studion johtamisesta, jota ei sido paikka. Tämä on digitaalisten nomadien aikakautta!
Mobiilistudio, jonka avulla he voivat työskennellä projektiensa parissa etänä ja matkustaa samanaikaisesti, tuntui täydelliseltä ratkaisulta.
Pian ja Philipin työtä ja erityisesti pakettiautoprojektia ohjaa halu viedä projekti ensimmäisestä luonnoksesta aina viimeiseen ruuviin asti ja kehittää syvällinen ymmärrys siitä, mitä he työstävät.
Parhaillaan Pia ja Philip viimeistelevät entisen kuorma-auton sisätilojen täydellistä muutosta mikroasunnoksi ja liikkuvaksi toimistotilaksi. Pakettiauto on Mercedes Vario 615D vuodelta 2005. Heidän täytyi purkaa ja kunnostella ajoneuvo kokonaan. Tämä oli useiden kuukausien prosessi, joka sisälsi lukemattomia päiviä ja öitä tutkimusta ja tekemällä oppimista.
Pia ja Philip tekivät kaiken työn itse, aina hienoimmista puusepäntöistä lähtien ruosteisiin ja öljyisiin mekaanikon töihin.
Pian ja Philipin tavoitteena oli luoda sisätila, joka tuntuisi kuin elämiseltä suuressa huonekalussa. Tuloksena oli toimiva ja kodikas mikro-asunto tinkimättä mistään perushuoneiston mukavuuksista tai ominaisuuksista. Tässä projektissa he osoittavat, että tiheys ei ole ristiriidassa mukavuuden kanssa.
Ensimmäinen asia, jonka näet tullessasi pakettiautoon, on erittäin tilava keskikäytävä. Käytävän molempia puolia rajaa yhtenäinen kaappi, jossa on säilytystilaa kaikille tarvittaville asioille.
Käytävän varrella olevat vaneriset etuosat on katkaistu kolmella isolla seinään upotetulla nurkalla, mikä tarjoaa intiimejä tiloja eri käyttötarkoituksiin – kuten ruokailunurkkaus, toimistonurkkaus ja leposohvanurkkaus. Käännettäessä kaapin etuosat alas, tulee esiin neljäs nurkka, joka on yhdistetty ruokailunurkkaan muodostaen täysikokoisen sängyn koko tilan leveydeltä. Päiväsaikaan sänky on piilossa, mikä vapauttaa tilaa muulle toiminnalle.
Vanerin käyttö asuntovaunun pääelementeissä oli looginen päätös. Suunnittelussaan Pia ja Philip halusivat korostaa rakenteen todellista luonnetta pitämällä kaapin etuosat raakana, paljastamalla koivun tekstuurin ja viimeistelemällä sen vain pigmentoidulla öljyllä. Kulmia korostaa hiilenvärinen huonekalulinoleumi 4166, joka luo terävän mutta herkän kontrastin raakakoivuvanerille.
Sisustuksen värikonsepti, joka perustuu pakettiauton ulkopintaan, jossa on hopeisia ja mustia yksityiskohtia, päätettiin itse asiassa ennen kuin tiedettiin, mitä materiaalia käytettäisiin. Sisustuksen värimaailman tulee olla kodikas ja kutsuva mukautus ulkopuolelta.
Lämpimät puusävyt muodostavat sisustuksen pääpinnat, kun taas mattamusta viimeistely luo vastineen näille. Tätä varten Pia ja Philip tutkivat erilaisia viimeistelyjä, käsittelyjä, lisäaineita ja komposiitteja ja huomasivat, että Forbon huonekalulinoleumi oli ihanteellinen materiaali.
Pia Phanaphet and Philip Rufus Knauf
Gal Keshet | directing, filming and editing
Gena Haensel | transcription
Simone de Vries | consultancy
Photography by PENTA-P