De essentie van een circulaire economie is het behoud van natuurlijke hulpbronnen doordat producten en hun onderdelen hun kwaliteit en waarde behouden.
Het beste voor een circulaire economie is te voorkomen dat er überhaupt afval ontstaat. Het kiezen van een vloer die meer dan 20 jaar meegaat, zoals Marmoleum, heeft daarom de voorkeur boven een vloer die om de paar jaar vervangen moet worden.
Als dat niet mogelijk is, helpt het om een vloer te kiezen die gemakkelijk te verwijderen is. Dit geeft de mogelijkheid om de vloer ergens anders te hergebruiken of maakt het makkelijker om de vloer te recyclen.
Duurzame verbeteringen houden niet op bij koolstofneutraliteit. We dragen bij aan een circulaire wereld door stappen te nemen om de materiaalkringloop voor Marmoleum in elk aspect van zijn levenscyclus te sluiten. Ontdek hieronder hoe we dat doen:
Het herstelvermogen van natuurlijke hulpbronnen is de basis voor een circulaire economie. Linoleum is in essentie een biocyclisch product, dit betekent dat de natuurlijke grondstoffen kunnen worden gecomposteerd en kunnen worden teruggegeven aan de aarde als voedingsstoffen voor de groei van nieuwe natuurlijke grondstoffen.
Dit is de enige manier om CO2 af te vangen in een product, zonder dat CO2 compensatie nodig is. Het gebruik van gerecyclede, geüpcyclede (bijv. cacaodoppen in Marmoleum Cocoa) en hergebruikte materialen zijn circulaire principes die al heel lang bij de productie van Marmoleum worden gebruikt.
Circulaire oplossingen zoeken we ook door naast Marmoleum in banen nog andere producten te ontwerpen, zoals Marmoleum Click dat meegenomen kan worden bij een verhuizing om opnieuw te installeren, of Marmoleum Modular dat zwevend geinstalleerd kan worden.
De ontwikkeling van een volledig circulaire vloer heeft hoge prioriteit bij ons innovatieteam.
Onze linoleumfabrieken hergebruiken het overgrote deel van het linoleumafval in nieuwe Marmoleumproducten. Andere waardevolle restproducten geven we aan partijen die ze upcyclen tot waardevolle of maatschappelijk verantwoorde producten. Zo maakt bijvoorbeeld het Zero Waste Lab in Amsterdam tassen van ons jute-afval.
Wij streven naar een zero waste omgeving. Een externe afvalbeheerconsultant is ingehuurd om alle resterende afvalstromen te reduceren en te upcyclen.
Met cross-docking logistiek en het hergebruik van materialen zoals pallets, komen de circulaire principes terug in de linoleum leveringsketen. De verpakkingen van Marmoleum zijn gemaakt van hernieuwbaar papier en worden tijdens de installatie vaak hergebruikt als afdekpapier of sjabloon.
Met ons Recycling programma hoeft er ook tijdens installatie geen afval gemaakt te worden.
Snijrestanten nemen we in en voegen we toe aan het recyclingsysteem van onze fabrieken. Dit draagt o.a. bij aan de 43% gerecyclede inhoud van Marmoleum. De keuze voor een modulaire Marmoleumvloer vermindert het snijafval met ongeveer 7%, in vergelijking met een vloer in banen.
Het belangrijkste circulaire principe in de gebruiksfase van een product is een lange levensduur. De belangrijkste sterke punten van Marmoleum zijn juist de duurzaamheid en het tijdloze ontwerp. Om de levensduur nog verder te verlengen, kan Marmoleum worden gerenoveerd en met UV-careshield zelfs worden gerestaureerd.
Aan het einde van de levensduur, is Marmoleum in essentie composteerbaar. Dit heeft niet de voorkeur, omdat het geen waarde toevoegt.
Daarom zijn we sinds 2018 bezig met Renoleumprojecten: met een aantal partners werken we aan nieuwe producten waarin we gebruikte linoleumvloeren verwerken, zoals bijv. tafels, bloempotten of speelgoed.