Biophilic design
Onderzoek naar nieuwe, circulaire materialen, verantwoorde materiaalwinning en emissieloze productieprocessen ... het zijn maar enkele aspecten die duidelijk aangeven dat we in de bouwsector steeds meer met het milieu bezig zijn.
Op het vlak van interieurdesign blijkt dit verhoogde milieubewustzijn uit het feit dat we steeds vaker kiezen voor duurzaamheid. Hierdoor vervaagt de grens tussen buiten en binnen. Biophilic design speelt hierbij een belangrijke rol.
Biophilic design is gebaseerd op de zogenaamde biofiele hypothese: “[het] idee dat mensen een aangeboren neiging hebben om verbondenheid met de natuur en andere levensvormen op te zoeken” (Encyclopædia Britannica, ‘Biophilia Hypothesis’)
Zoals altijd het geval is bij Moeder Natuur, is er een reden voor deze 'aangeboren neiging'. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die tijd doorbrengen in de natuur gezonder zijn. Volwassenen die in een natuurlijke omgeving vertoeven, zijn mentaal weerbaarder en emotioneel stabieler. Kinderen in de natuur zijn dan weer lichamelijk actiever en spelen meer.
Tegenwoordig brengen we veel tijd binnen door. Biophilic design speelt hierop in doordat het de rustgevende effecten van het leven in en rond de natuur oproept en het interieur weldadig verrijkt. Het 'brengt de buitenwereld naar binnen' door planten en groen een plek te geven in een gebouw, naast andere natuurelementen.
De kwaliteit van de verstrekte zorg staat nog steeds voorop, maar biophilic design kan een belangrijke rol spelen in hoe patiënten deze zorg ervaren.
In de gezondheidszorg is dit designconcept bijzonder nuttig gebleken. Men gelooft dat patiënten beter genezen als de natuurlijke elementen in het interieurontwerp van een ziekenhuis of een andere zorginstelling verwerkt zijn.
Naast kamerplanten en ander groen zijn ook architecturale kenmerken en zelfs vloeren, armaturen en designaccessoires ideaal om een ruimte op een biofiele manier in te richten. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, ruimtes met veel natuurlijk licht en uitzicht op tuinen dragen bij aan het gevoel één te zijn met de natuur en de wijde wereld.
Als het door de omstandigheden niet eenvoudig is om natuurlijke kenmerken in het interieur op te nemen, moeten ontwerpers creatieve en originele oplossingen bedenken. Zo kan een nauwgezet schoonmaakprotocol de materiaalkeuze beperken of is er midden in de stad geen groen in de buurt. Zorgvuldig gekozen kunstobjecten met taferelen uit de natuur hebben misschien niet hetzelfde effect als een rechtstreeks uitzicht op weilanden, maar kunnen toch een soortgelijk gevoel van rust oproepen. Net zoals een vloer met houteffect de echte omgeving overtuigend kan nabootsen.
Lees in onze nieuwste whitepaper meer over hoe design in het algemeen onze gezondheid en ons welzijn ten goede kan komen: ‘Design als totaalbeleving: stijl als hulpmiddel in design voor de gezondheidszorg’.
LEES ONZE NIEUWSTE WHITEPAPER