Koolstofneutraal en afvalvrij
Hoe kan een duurzaam productieproces circulariteit in de vloerenindustrie ondersteunen? Ontdek hoe Forbo Flooring de koolstofuitstoot en het afval tijdens het productie- en distributieproces vermindert.
Ontworpen voor hergebruik: dat is de missie van Forbo Flooring. Met de snelle uitputting van de hulpbronnen van onze planeet wordt de behoefte aan een circulaire economie, waarin producten worden ontworpen en vervaardigd om te worden gerecycleerd en hergebruikt in een nieuwe levenscyclus, steeds dringender.
Er zijn vijf belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van circulaire vloeren. Tot nu toe hebben we in deze serie gekeken naar de rol van ontwerp en inkoop als het gaat om circulariteit. Maar als we nadenken over een duurzame toekomst, houdt de cyclus hier niet op. In deze post kijken we naar de rol die het productie- en distributieproces heeft bij circulaire vloeren.
CO2-uitstoot, elektriciteitsverbruik, afvalproductie: dit zijn slechts enkele aspecten van de productie die een enorme impact hebben op onze planeet. Volgens een rapport van het Climate Change Committee (CCC) van 2020 vertegenwoordigt de fabricage zelf 90% van de emissies van de fabricage- en bouwsector.
Hieruit blijkt dat het niet voldoende is om alleen te kiezen voor bouwmaterialen van duurzame oorsprong. Een duurzame toeleveringsketen kan niet werken zonder duurzame productie. Er moet ook rekening worden gehouden met de koolstofvoetafdruk van de productie. Bovendien zijn onder meer energieverbruik en afvalproductie twee grote factoren die bijdragen tot de achteruitgang van de planeet.
Forbo Flooring heeft 11 productielocaties in zeven landen. Ze zijn allemaal ISO-gecertificeerd en volgen ons duurzaamheidsprogramma voor een koolstofneutrale en afvalvrije productie. Als onderdeel van deze strategie volgen wij de 5 R'en: redesign, reduce, reuse, recycle en renewn.
Neem bijvoorbeeld onze linoleumfabrieken: Het overgrote deel van het linoleumafval, zoals restanten van de installatie, wordt hergebruikt in Marmoleum producten. Voor onze vinyl vloerbedekkingen ligt de nadruk op het verbeteren van gerecyclede of hergebruikte inhoud en het gebruik van geavanceerde watergedragen lakken en kleurstoffen zonder schadelijke stoffen.
En terwijl onze Tessera-tegels worden gemaakt van 56% tot 75% gerecycled materiaal, beschikt onze fabriek in Ripley over een unieke recyclinginstallatie ter plaatse. Ongeveer 86% van het eigen afval van de fabriek wordt elke week verwerkt, gerecycled en hergebruikt, wat neerkomt op bijna 50 ton afval per week - of 2.600 ton per jaar. Snijafval, restjes tegels, planken en vinyl worden verzameld en gerecycled in de fabriek zelf, en vervolgens hergebruikt als onderlaag in nieuwe Flotex producten.
In 2021 is 75% van ons productieafval hergebruikt of gerecycled. Als we het niet binnen Forbo Flooring kunnen recyclen, geven we het door aan externe recyclingbedrijven die het afval een nieuw leven kunnen geven, bijvoorbeeld in de vorm van verkeerskegels. Ook onze producten bestaan voor minstens 25% uit gerecycled materiaal.
Bovendien gebruiken we waar mogelijk 100% hernieuwbare energiebronnen. Hoewel we een verschuiving hebben gezien naar zwaardere commerciële producten - waarvan de productie meer energie vereist - hebben we tussen 2017 en 2021 een bijna gelijk niveau van energieverbruik gezien. Dit is te danken aan onze implementatie van een beter monitoringsysteem en energiebesparingsprogramma's.
Een cruciaal punt is natuurlijk de CO2-uitstoot. Tussen 2004 en 2021 is de gemiddelde CO2-uitstoot per vierkante meter product met maar liefst 70% gedaald. Op onze productielocaties is de uitstoot 1:1 in verhouding tot de gebruikte energie. Maar om onze doelen te bereiken, hebben we nul koolstofkredieten nodig - en we zullen niet stoppen tot we er zijn.
Ons doel is duidelijk: wij willen de CO2-uitstoot ter plaatse verder verminderen, volledig hernieuwbare elektriciteit gebruiken, een nul-afvalbedrijf worden en ervoor zorgen dat alle producten gerecycleerde inhoud bevatten, bij voorkeur post-consumer. Wij dragen hier actief aan bij door proefprojecten op te starten waarbij wij post-consumer vloerbedekkingen recyclen en ontwerpen losliggende vloerbedekkingsproducten.
Wij starten ook een driejarig lopend programma om de drie naverbranders in onze fabriek in Coevorden, die het grootste deel van de aardgasafhankelijkheid van de fabriek uitmaken, te vervangen. Tegen 2023 zullen wij alle drie de naverbranders vervangen door statische filters en gasgestookte thermische olieverwarmers, waardoor de CO2-uitstoot voor de rookafvoer met 50% wordt verminderd.
Verder kijken we naar verbetering van onze transportsystemen, van en tussen fabrieken tot aan de eindgebruiker. Wij combineren verschillende producten in één vrachtwagen, wat het aantal benodigde voertuigen vermindert, de doorlooptijd en betrouwbaarheid verbetert en de planning een stuk eenvoudiger maakt. Wij streven er ook naar om containers en producten waar mogelijk per binnenschip en per spoor te vervoeren om de CO2-uitstoot te optimaliseren.
Forbo producten streven ernaar zo groen mogelijk te zijn - van ontwerp tot einde levensduur. Ontdek in het volgende deel van deze serie hoe Forbo zorgt voor een lange levensduur en eenvoudig onderhoud voor elk product.