Marmoleum, de film
Een kijkje achter de schermen bij de creatie van een epische film.
Onlangs heeft Forbo Flooring Systems een adembenemende nieuwe Marmoleum-video uitgebracht. Hierin wordt de nadruk gelegd op het feit dat Marmoleum een echte klimaatpositieve veerkrachtige vloerbedekking is, cradle-to-gate, zonder compensatie en zonder aankoop van carbon credits.
In de video, die op locatie is opgenomen, wordt uitgelegd welke grondstoffen voor de productie van Marmoleum worden gebruikt, zoals lijnolie, houtmeel, jute en hars, en worden deze grondstoffen in hun natuurlijke omgeving getoond. De video werd geproduceerd door Imagista, een Frans audiovisueel agentschap dat voor verschillende bekende internationale merken heeft gewerkt.
Vorig jaar slaagden zij erin om met de hulp van lokale cameraploegen de meest verbluffende landschappen over de hele wereld te filmen: van dichte dennenbossen en uitgestrekte jutevelden tot witte, besneeuwde bergen en immense kalksteengrotten. Het resultaat is een ontzagwekkende en gedenkwaardige film.
Het project begon in de zomer van 2020, met de creatie van het globale concept van de film samen met de regisseur, Thibault.
Thibault: "Het belangrijkste doel was om de visie van Forbo Flooring Systems voor het merk Marmoleum te vertellen door een idee te presenteren dat echt paste bij de kernwaarden van het bedrijf en het bijzondere DNA van het Marmoleum product. Iets dat trouw zou zijn aan het merk, maar ook een visueel gevoelige benadering zou hebben. Deze gevoeligheid is terug te zien in de manier waarop we het ritme van de sequenties vormgeven, maar ook in de belichting, de lenzen, de technische keuzes en de bewegingen van de camera."
Er werd besloten om een echt 'manifest' te maken over het ontstaan van Marmoleum. Een visuele film die het karakter, de toewijding en de natuurlijkheid van dit unieke product tot uitdrukking zou brengen door middel van opvallende beelden, emotionele sequenties en een warme voice-over, waardoor het verhaal een authentiek gevoel zou geven en tegelijkertijd de boodschap zou overbrengen.
Ongeveer 25 mensen werden bijeengebracht om de productie- en technische crew voor dit project te vormen, de mensen in de film en de achtergronden of de teams op locatie niet meegerekend.
De productieperiode zelf duurde meer dan drie maanden en omvatte een groot aantal locaties en verschillende landschappen. Van het oogsten van lijnzaad in velden en het inwinnen van kalksteen in een steengroeve tot het kappen van hout en het oogsten van dennenhars in dichte bossen, afgewisseld met opnamen van wegen en verschillende landschappen. Uiteindelijk eindigde de productie op 2 december met een opname van Marmoleum dat geïnstalleerd is in een echt gebouw, op de Ecla Campus in Parijs.
Na de eindmontage werd voor de film een muzikale sfeer ontworpen, die de film nog meer diepte geeft.
De filmploeg had tijdens de productie te maken met een aantal onvoorziene en verrassende omstandigheden. Niet alleen werden ze soms verrast door de snelle wisseling van het seizoen en de landschappen, maar ze moesten ook werken binnen de beperkingen van COVID. Overheidswetten veranderden van dag tot dag, waardoor ze gedwongen werden het project te herplannen en het aantal internationale reizen te beperken. Gelukkig slaagden ze erin lokale regisseurs en cameraploegen te vinden om hen te helpen bij het filmen op locatie.
"Voor de jute bijvoorbeeld zijn we niet naar het buitenland gereisd, maar hebben we een shoot in Bangladesh voorbereid met een lokale producent, aangezien de regering ons team niet toestond daarheen te gaan,' onthult Thibault. Hij filmde de beelden die ik had bedacht, volgens een precieze richtlijn op het gebied van creatieve richting, belichting en apparatuur. We hadden een goede communicatie en konden de lokale crew live aanwijzingen geven tijdens de opnames. Bedenk wel dat het voor ons midden in de nacht was vanwege het tijdsverschil."
'Het werken aan deze film was zeer de moeite waard en inspirerend voor ons. [...] Het gaf ons het gevoel dat we deelnamen aan het overbrengen van een belangrijke boodschap.'
Thibault Maurel de Maillé, Director
Voor de productiemaatschappij was dit een behoorlijk groot project in termen van productie, vanwege de diversiteit aan mensen en plaatsen die ze wilden laten zien, en de hoeveelheid technische oplossingen die werden gebruikt. Thibault: "Het werken aan deze film was zeer de moeite waard en inspirerend voor ons: met veel verschillende sets en locaties, meestal in de buitenlucht, wat betekende dat we te maken kregen met elementen waar we geen invloed op hadden, zoals het weer of de seizoensgebondenheid van de grondstofproductie."
"Al met al ben ik echt trots aan dit project te hebben deelgenomen, om een duurzaam product op de voorgrond te hebben geplaatst, met respect voor het milieu. Het gaf ons het gevoel dat we deelnamen aan het overbrengen van een belangrijke boodschap."