Martina Eliasson werkt met ruimtelijk ontwerp in een nauwe relatie met klanten en eindgebruikers. Ze is sterk gedreven door brand building architectuur met interieurarchitectuur, storytelling en design op een strategisch niveau.
In de loop der jaren heeft zij een brede ervaring ontwikkeld met betrekking tot het ontwerp van toekomstige werkplekken. Daarnaast zijn duurzaamheidsvraagstukken en hergebruik een belangrijke drijfveer in al haar projecten.
Martina studeerde in 2013 af aan de Chalmers School of Architecture in Göteborg en werkt sinds 2014 bij White Arkitekter.
White Arkitekter is één van de toonaangevende architectenbureaus van Scandinavië en werd in 1951 in Göteborg opgericht door Sidney White met het doel de samenleving te verbeteren door middel van architectuur. Het is een bedrijf dat eigendom is van de werknemers en waarin betrokkenheid en participatie op prijs worden gesteld. Medewerkers worden gezien als hun meest waardevolle bezit, er is niet één ster bij White; het zijn er bijna achthonderd.
Projecten ontwikkelen zich in samenwerking met hun klanten, gebruikers, partners, collega's en andere belanghebbenden. Door goed te luisteren, verschillende standpunten te begrijpen en toegewijd te zijn aan samenwerking, wordt volgens White blijvende waarde gecreëerd. Zij noemen zichzelf radicale contextualisten vanuit de overtuiging dat architectuur wordt gevormd door de unieke kwaliteiten van haar context.
Voor White Arkitekter zijn duurzaamheid en hergebruik een belangrijke drijfveer. Ze werken met duurzame architectuur, design en stedenbouw in een internationale context en ontwerpen gezonde leefomgevingen die inspireren en boeien.
Avinode is een internationaal techbedrijf dat kantoren heeft over de hele wereld. In 2019 kreeg White Arkitekter de opdracht van Avinode om hun nieuwe hoofdkantoor in Gothenburg te ontwerpen.
In een wereld waar het de werknemersmarkt is, was de uitdaging voor White om een manier te vinden om de slimste breinen in de markt te verleiden om bij Avinode te komen werken. Daarom is het belangrijk om een aantrekkelijke werkplek aan te bieden met een sterke identiteit.
De opdracht was om een omgeving te creëren met een lokaal Zweeds tintje, een wow-gevoel, goede individuele werkomstandigheden maar ook passend bij de identiteit van het bedrijf.
Techbedrijven als Avinode werken de klok rond, hebben een sterk gemeenschapsgevoel, worden gedreven door nieuwsgierigheid en opereren in de voorhoede met nieuwe technologie en nieuwe gedachten.
Alles in het interieur moet de voorwaarden scheppen voor één, of meer van deze kernwaarden. De sfeer moet de nieuwsgierigheid van de medewerkers prikkelen, de mogelijkheid bieden om te schakelen van werk (zoals in cijfers, datum en producten) naar leven (zoals in natuur, vrije tijd, gezondheid en duurzaamheid). Een goede balans tussen leven en werk en gemeenschapszin is een kernvereiste.
De nieuwe kantoren van Avinode bevinden zich op drie bovenste verdiepingen van een hoog gebouw. Op de 16e verdieping zijn neutraal ogende, zakelijke kantoorruimten te vinden. De 17e en 18e verdieping hebben ontspanningsruimten met een kleurrijk Marmoleum Aquajet dessin als centraal element.
De inspiratie voor dit Marmoleum vloerpatroon kwam uit de natuur, maar in plaats van voor de hand liggende elementen uit de natuur te nemen koos White Arkitekter voor een meer onverwachte en gedurfde aanpak. Met de regenboog als centraal thema en een interpretatie van zijn beweging, kleuren en vorm, werd een uniek vloerdesign gecreëerd.
De grote verscheidenheid aan kleuren die onze Marmoleum-collectie biedt, samen met de duurzame eigenschappen ervan, was perfect voor de realisatie van het regenboogconcept.
In deze prachtig ontworpen kleurrijke atmosfeer kunnen medewerkers zich verbinden, ontspannen, spelen en geïnspireerd raken. De bovenste verdieping is een ruimte geworden waar werk en leven samenvloeien en biedt de perfecte achtergrond om een gemeenschapsgevoel te ervaren als mentale brandstof voor echte innovatie.
‘Over the rainbow, that’s where the magic happens’
Het team van White Arkitekter dat samen met Martina Eliasson aan het Avinode-project werkte, bestond uit Inga Karin Sundqvist, Annie Leonsson, Emma Deines en August Olsson.
Martina Eliasson
Gal Keshet | regie, camerawerk en nabewerking
Gena Haensel | vertaling
Simone de Vries | advies
Bodil Bergqvist | fotografie interieur Avinode kantoor