Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum als logische basis

Familiehuis met een duurzaam hart

Mariska en Emile woonden met hun drie tieners in Amsterdam. Met hulp van product- en interieurontwerper Thomas Eurlings gaven ze het huis een eigen karakter en een duurzaam hart. Marmoleum vloeren werden de logische basis.

Binnenkijker Diemen

Ik heb in het verleden bij Forbo gewerkt en ben al heel lang Marmoleum-fan. Als ik in de fabriek kwam, kreeg ik altijd een Sjakie-en-de-Chocoladefabriek-gevoel.

Natuurlijke materialen

“De stichting waarvoor ik werk, zet zich in voor de opschaling van de circulaire bouweconomie in de metropoolregio Amsterdam,” vertelt Mariska. “Het was dan ook uit volle overtuiging dat ik mijn eigen huis zo duurzaam mogelijk wilde maken. De nieuwbouw die we kochten, voldeed aan alle energienormen, inclusief zonnepanelen op het dak, maar er was helaas geen mogelijkheid het huis bouwtechnisch verder te verduurzamen. Reden te meer in elk geval te streven naar een zo planeetvriendelijk mogelijk interieur.

Zo kozen we voor natuurlijke materialen, lokaal of Europees fabricaat, verf die C0₂ opneemt, energiezuinige apparatuur, een bed en matras van 100% natuurlijke materialen, geen tegels maar inheemse planten in de voortuin voor bijen en vlinders, veel vintage en spullen die lang mooi blijven. Samen met Thomas Eurlings hebben we nagedacht over kleuren, sfeer en beleving, dat zit voor mij dus niet alleen in het esthetische, het zit absoluut ook in de materialen waarvan alles is gemaakt.”

Binnenkijker duurzaam hart
Binnenkijker duurzaam hart

Gezonde basis

“De uitdaging voor mij was eenheid te bewaren in een flink huis waar vijf mensen wonen,” vertelt Thomas. “Het belangrijkste instrument daarvoor was een goed materialen- en kleurenplan. Als ontwerper (en tevens onderdeel van het Forbo designteam) was ik heel blij met de keuze van Mariska voor Marmoleum op de vloer. Het is heel goed toe te passen in woonhuizen. De Marmoleum Splash die is geselecteerd voor de woonetage en het souterrain, heeft een neutrale ondertoon met een marmering met subtiele kleurschakering. De meubels komen hierop goed tot hun recht, zeker ook de vintage houten meubels die het gezin al had. In de keuken heb ik een donkere Marmoleum Cocoa gekozen. Hierdoor wordt de keuken visueel afgekaderd ten opzichte van de rest van de etage. Verder is het een ideale basis om te verrijken met texturen in de verdere aankleding. Om meer tactiliteit aan de ruimte te geven, heb ik bijvoorbeeld velours gordijnen voorgesteld.

” Mariska: “Ik heb in het verleden bij Forbo gewerkt en ben al heel lang Marmoleum-fan. Als ik in de fabriek kwam, kreeg ik altijd een Sjakie-en-de-Chocoladefabriek-gevoel. Het was magisch om het hele maakproces te kunnen zien van de grondstoffen tot het eindproduct, precies zoals het al meer dan 120 jaar wordt geproduceerd. Die ambachtelijkheid zijn we vaak niet meer gewend. Ook de eigenschappen van de vloer zelf spreken me enorm aan. De grondstoffen zijn voor 97% natuurlijk. Er zitten geen producten in waarvan we weten dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, en die komen dus ook niet vrij in je huis. Sterker nog: door deze natuurlijke grondstoffen is Marmoleum ook goed voor bijvoorbeeld mensen met luchtwegaandoeningen. Dat vind ik een heel fijn gegeven voor een materiaal dat het vloeroppervlak van mijn huis bedekt. Ik wil mijn gezin graag omringen met dingen die gezond voor ons zijn.”

Binnenkijker duurzaam hart
Binnenkijker duurzaam hart

kleuren met karakter

“Mijn handschrift wordt gekarakteriseerd door een specifiek kleurgebruik,” zegt Thomas. “Marmoleum maakt het mogelijk om met de vloer een kleur-statement te maken. In combinatie met genuanceerde wandkleuren ontstaat er een harmonieus geheel. Mensen zijn vaak bang voor kleur, maar ik vind het gebruik van kleur juist heel waardevol. Het kan de verschillende ruimtes met elkaar verbinden en een context bieden voor meubels en bijvoorbeeld ook kunstwerken.” Mariska: “Het is altijd spannend hoe een ontwerp uitpakt dat iemand anders voor je maakt. Zeker met iets dat zo smaakgevoelig is als kleur. We hadden natuurlijk heel veilig voor neutraal wit kunnen gaan, maar dat wilden we per se niet.

We zochten naar een palet dat onze persoonlijkheid liet zien en tegelijkertijd genoeg rust geeft voor een gezin van vijf. Het moest een ingetogen basis zijn, met evengoed een warme, luxueuze uitstraling. Daarin is Thomas fantastisch geslaagd.” Thomas: “Wat ik leuk vond, is dat de kinderen zelf de kleuren voor hun kamers hebben uitgekozen. Ze hadden daar een uitgesproken mening over en het is hun kamer, dus dat is alleen maar mooi.” Mariska: “Onze jongste dochter koos een lila vloer. De kamer mocht van haar niet te meisjesachtig worden, daarom wilde ze op de wand een stevig groen als tegenhanger. De schilder had aanvankelijk een te lichte kleur gebruikt, dat moest dus over.”

Binnenkijker duurzaam hart
Binnenkijker duurzaam hart

Verrassende oplossingen

Thomas: “In het souterrain is een ‘family room’ gecreëerd, aangezien het gezin behoefte had aan een extra informele leefruimte. Dat je daar vandaan minder contact hebt met buiten, compenseerden we door een hele wand te vullen met een uitvergroting van een landschapsschilderij uit het Rijksmuseum op behang. Dat geeft een mooie suggestie van natuur. Als je de voordeur binnenstapt, kijk je via een grote vide in het souterrain en wordt je blik meteen naar dat landschap getrokken. Om te zorgen dat er zo veel mogelijk daglicht in de familiekamer valt, hebben we geen balustrades om de vide gemaakt, maar er een horizontaal net in gespannen, waarin je kunt liggen als in een hangmat. De kinderen vinden dat natuurlijk heel grappig om te doen.”

Binnenkijker duurzaam hart

Geheim van nieuw huis

Mariska: “Het geheim van een goed interieur is dat je niet alles in één of twee middagen in een woonwinkel bij elkaar shopt. Het is iets om zorgvuldig over na te denken met iemand die aanvoelt dat het gaat over jouw leven. Je wilt jezelf kunnen herkennen in je interieur.” Thomas: “Het is leuk om te werken voor een opdrachtgever met eigen ideeën, hierdoor ontstaat er een goede dynamiek. Voor mij als ontwerper is de uitdaging deze ideeën op te nemen in een kloppend totaal plan. Ook vind ik het heel belangrijk dierbare stukken optimaal tot hun recht te laten komen in het nieuwe huis.

Binnenkijker duurzaam hart

” Mariska: “Aan veel van onze spullen zijn kleine geschiedenissen en anekdotes verbonden. Samen vertellen ze ons verhaal. Doordat Thomas net weer een andere kijk heeft op kleur dan wij, is een verfrissende context ontstaan, waarin onze spullen helemaal opnieuw tot leven komen. Zoals de schilderijen van René Mos in de zithoek, die we al twee decennia hebben en het jaren 50 dressoir van palissander in het souterrain. Maar ook de circulaire bloembossen uit de bloemenbibliotheek van Reflower leveren een bijdrage. Dat, in combinatie met de duurzaamheid van het interieur, maakt dat we ongelooflijk blij zijn met ons nieuwe huis.”

Binnenkijker duurzaam hart
Binnenkijker duurzaam hart

Ontdek je impact

Mariska: “Niet alleen in mijn werk, ook in het dagelijks leven wil ik op een goede en leuke manier mijn impact verkleinen. Wat een duurzame lifestyle is, is een grote vraag, maar je kunt met kleine stappen al veel bereiken. Zo kiezen we voor echte, groene stroom, een groene bank voor alle geldzaken, reizen we bewust, eten we vaak plantaardig en gebruiken we minder. Een geweldige tool om te meten wat jouw impact is kan je vinden op mijnverborgenimpact.nl. Het blijkt dat onze grootste impact vaak zit in spullen.”