Onderwijs als reis
Sinds 2012 is het hoofdgebouw van NHL Stenden Hogeschool uitgebreid met 4.500m² en gedeeltelijk gerenoveerd.
Projectmanager uitbreiding & renovatie, Siebrith Hoekstein, architect Erik van Wel van BRTArchitecten en segmentmanager Onderwijs bij Forbo, Marieke Meulman bespreken het succes van het project. Siebrith: "In 2012 hebben we ons infrastructuurplan opgesteld: het werd krap en we moesten uitbreiden. In 2015 zijn we serieus begonnen met het zoeken naar een herkenbaar gebouw voor de Hotel Management School, wat een uitdaging bleek te zijn. We vonden een ruimte in het voormalige beheer- en administratiegebouw De Haak. In 2018 fuseerde Stenden met NHL tot NHL Stenden. Omdat het onderwijs niet mocht worden verstoord, hebben we de grote herontwikkeling en renovatie gefaseerd aangepakt; dit laatste omvatte ook de renovatie van de karakteristieke windmolen op ons terrein in 2018. Ons centrale thema was de integrale werkomgeving (IWE), het creëren van ontmoetingsplekken die werken en vergaderen op een natuurlijke manier combineren en die elk hun eigen identiteit hebben. We maakten al gebruik van open werkplekken, maar beseften dat de grote studieruimtes een beetje onpersoonlijk aanvoelden voor onze deels internationale studentenbasis. Daarom besloten we de Hotel Management School meer een lobby-look te geven - alsof je een echt hotel binnenkomt. Het moest uitbundig zijn, en bovenal, dat hotelgevoel hebben."
Erik: "Het vernieuwde deel van de Hotel Management School vormt een integraal onderdeel van het geheel. Op strategische plaatsen in het hele gebouw van 30.000 m2 - zoals trappenhuizen en centrale looproutes - hebben we als het ware zones met 'reisbestemmingen' gecreëerd. De slogan van NHL Stenden is in feite onderwijs als een reis. Gezien het internationale karakter van de school, met meer dan 60 verschillende nationaliteiten, wilden we het reiselement tastbaar maken. Niet letterlijk als in vlaggen of beelden, maar door de verschillende zones een ander tapijt te geven in de vorm van een landschap. Je voelt je als een reiziger die op zijn bestemming is aangekomen. Als je ergens naartoe reist en bij je bestemming aankomt, vind je vaak een boekenkast met boeken die mensen voor je vertrek hebben meegenomen, zoals bijvoorbeeld Lonely Planet. Op elk van de bestemmingen hebben we zo'n boekenkast gemaakt, waarvan de grootste een super secretary desk is van 30 x 45 meter met veel kleine ladetjes voor alle geheimen van NHL Stenden. Ook wilden we de notie van menselijke verbondenheid duidelijker maken. Niet via tv-schermen, maar op een meer analoge manier. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam bezocht ik een tentoonstelling van kunstenaar Jeff Koons. Hij had een klassiek schilderij minutieus gekopieerd en er een grote spiegelende bol voor opgehangen. In de bol kon je je eigen spiegelbeeld, het schilderij en het interieur van de Nieuwe Kerk zien. Het creëerde een gevoel van samenhorigheid en toch tijdloosheid. Kunst gaat over het vertellen van verhalen. Daarom heb ik bij elk van de meubels in Stenden zo'n bol opgehangen, om je echt bewust te maken van waar je je op dat moment bevindt.
Paradoxaal genoeg heeft het Coronavirus ertoe geleid dat we, ondanks de sociale afstand, een grotere verbondenheid ervaren. Zo maakt iedereen in de supermarkt nu oogcontact. Ik denk dat het een interessant onderwerp is, het thema 'afstandelijk maar toch verbonden'. Siebrith: "En het is duidelijk hoe snel het onderwijs reageert op de nieuwe situatie. Beoordelingen op afstand doen was altijd al lastig. Maar nu is iedereen naadloos overgestapt op digitaal leren. Onder normale omstandigheden zou het nooit zo snel zijn gegaan."
Erik: "Het doet je anders denken over leren en vergaderen in relatie tot fysieke ruimtes. Onlangs kwam ik op het idee om in elk van de verschillende ontmoetingsruimtes een keuken te maken. Want als je op reis bent, is het erg leuk om te koken en ervaringen te delen met medereizigers: wat ik me het meest herinner van mijn studieperiode in het buitenland zijn alle smaken en geuren van de school, niet wat we in de klas hebben geleerd. Wat deze situatie mij ook heeft geleerd is dat onderwijsgebouwen snel veranderen, maar dat de mens langzamer evolueert. Mensen zullen altijd behoefte hebben aan sociaal contact, interactie en het gevoel thuis te zijn op een plek. Het thema 'onderwijs als reis' sluit daar goed bij aan."