De opkomst van BIM in de gezondheidszorg
Augustus 2019
Het is duidelijk dat Building Information Modelling (BIM) gestaag zijn plaats aan het veroveren is in de voorhoede van de bouwsector. BIM is veel meer dan alleen het 3D versus 2D debat en kan in elke fase van een bouwproject worden gebruikt, van de eerste schatting en aanbesteding tot detaillering en fabricage, en tot de uiteindelijke constructie en installatie van de binneninrichting. Hier bekijken we hoe de vele voordelen van BIM het duidelijkst worden binnen de gezondheidszorgsector, en helpen bij de efficiënte bouw van de nieuwe, moderne en technologisch geavanceerde medische faciliteiten van ons land.
Het ontwerp van gebouwen in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en medische centra, kan begrijpelijkerwijs zeer complex van aard zijn, meer dan de standaard commerciële of residentiële ontwikkeling, bijvoorbeeld. Niet alleen kunnen gebouwen in de gezondheidszorg enorm groot zijn, maar ze hebben ook vaak kritische ontwerpbehoeften en gespecialiseerde hygiëne-eisen waaraan moet worden voldaan. Bovendien is, hoewel elke projecttermijn belangrijk is, het van vitaal belang ervoor te zorgen dat een ziekenhuis op tijd wordt gebouwd, klaar om de plaatselijke gemeenschap en haar patiënten te ondersteunen en te dienen. Anderzijds kan een renovatieproject worden uitgevoerd terwijl delen van het gebouw in gebruik blijven, waardoor het evenzeer van cruciaal belang is dat de werkzaamheden snel en efficiënt worden voltooid om de verstoring tot een minimum te beperken.
Om de enorme schaal van een bouwproject in de gezondheidszorg te illustreren: bij de bouw van een ziekenhuis met meerdere specialismen kunnen talrijke architecten en ingenieurs betrokken zijn, waardoor communicatieproblemen tussen de verschillende teams kunnen ontstaan. BIM heeft echter het potentieel om een gezamenlijke aanpak te ondersteunen en aan te moedigen, waarbij alle bij een project betrokken bedrijven toegang hebben tot hetzelfde 3D-model, dit kunnen bekijken en eraan kunnen werken, waar ze ook gevestigd zijn. Het gebouw zou zelfs kunnen worden opgesplitst in kleinere, meer gespecialiseerde modellen, waaraan de teams afzonderlijk zouden kunnen werken, om vervolgens weer te worden omgezet in één, zeer gedetailleerd model, klaar voor de bouw.
Hoewel een gezamenlijke aanpak geweldig nieuws is in termen van efficiëntie, met meerdere teams die allemaal aan hetzelfde model werken, en gezien de omvang en complexiteit van onze ziekenhuizen en medische faciliteiten, bestaat de kans dat het ontwerp botst. Fouten die in de ontwerpfase worden gemaakt, kunnen ongelooflijk duur zijn als ze onopgemerkt blijven, zowel in termen van geldwaarde als van vertragingen in de voltooiingsdatum van het project, omdat later op de bouwplaats complex herstelwerk nodig kan zijn. Dit is een ander gebied waar BIM echt uitblinkt, met sommige software die automatisch conflicten tussen bouwelementen kan detecteren en zelfs alternatieve ontwerpoplossingen kan voorstellen, waarbij effectief de prestaties van een gebouw in het gebruik worden gemeten.
Dit wil echter niet zeggen dat BIM beperkt is tot de constructie van de buitenstructuur van onze nieuwe zorggebouwen. Naast het detailleren van de "ruwbouw" van het gebouw, kan BIM ook worden gebruikt voor de planning van de interne inrichting, systemen en machines. Dit is met name van belang voor de gezondheidszorg, waar gebouwen een grote hoeveelheid complexe technologie, apparatuur en armaturen bevatten. Van de plaatsing van bedden en elektrische apparatuur tot röntgen- en MRI-apparatuur en het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) van het gebouw: het kan allemaal met BIM in kaart worden gebracht.
Deze real-time visualisaties van het interieur van een zorggebouw en de functionele kenmerken ervan kunnen ook worden gebruikt om de efficiënte operationele werking van het ziekenhuis te garanderen, zodra het is voltooid. Medisch personeel kan het BIM-model bijvoorbeeld gebruiken om de zichtlijnen op hun afdelingen te bekijken, zodat alle patiënten zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn. BIM kan ook helpen bij het bepalen van de functionaliteit van gespecialiseerde ruimten, zoals operatiekamers of intensive care-afdelingen; het simuleren van patiënten- en personeelsstromen om ervoor te zorgen dat gebieden met veel verkeer en gangen geschikt zijn qua omvang en ontwerp; en zelfs het uitvoeren van noodscenario's om te zien hoe de lay-out van het gebouw zou reageren.
Hier bij Forbo Flooring bieden we een reeks gratis BIM-objecten voor een brede selectie producten, zodat architecten en interieurontwerpers hun zorggebouw efficiënt kunnen plannen, ontwerpen en visualiseren, met de optimale vloerbedekking voor elke afzonderlijke ruimte en ruimte.
Bezoek onze BIM-webrubriek