Akoestiek voor optimale prestaties
Deel 3
Maart 2021
In deze 3-delige serie van Forbo gaan we dieper in op de invloed en het effect van geluid in gebouwen en hoe akoestiek kan worden beheerst en gemanipuleerd voor optimale resultaten in specifieke omgevingen.
Deze blog, de derde in onze reeks, richt zich op de akoestische uitdagingen in het onderwijs en de commerciële sector.
Geluid heeft een invloed op onze levenskwaliteit, in welke omgeving we ons ook bevinden: of het nu een plaats is om te werken, te leren, te spelen, te ontspannen of te genezen.
In onze vorige blog, stelden we twee overkoepelende doelen vast voor akoestiekbeheer in gebouwen: Het verminderen van ongewenst geluid en het duidelijker maken van gewenste geluiden.
Er is echter geen pasklare oplossing voor lawaai. Specifieke omgevingen hebben specifieke eisen, en verdienen daarom een specifieke akoestische behandeling. Bovendien is het belangrijk te bedenken dat verschillende zones binnen één gebouw ook een verschillende akoestische aanpak kunnen vereisen. Door na te denken over waar elk deel van een gebouw voor wordt gebruikt - mensen ontvangen, mensen met elkaar in contact brengen, zich concentreren, uitrusten - kan de ideale akoestische omgeving voor een ruimte worden geïllustreerd.
Design heeft het vermogen om zowel de manier waarop we een ruimte gebruiken te weerspiegelen als te beïnvloeden. De toenemende populariteit van open design is zowel thuis als op het werk duidelijk, met open keukens die de nieuwe norm zijn geworden naast open kantoor- en werkruimtes.
Hoewel dit ontwerp een meer open en coöperatieve werkaanpak aanmoedigt, kan een open ruimte problematisch zijn als het op geluid aankomt. In onze eerste blog in deze serie hebben we gezien hoe geluidshinder en overmatig geluid een probleem kunnen vormen voor de menselijke gezondheid, met gevolgen voor zowel het welzijn als de prestaties. Uit een kantoorstudie blijkt dat onderbrekingen door lawaai resulteren in 10-15 minuten concentratieverlies, wat neerkomt op een productiviteitsverlies van 10-15%.
In een open kantooromgeving kan een uitgekiende akoestiek de spraakverstaanbaarheid tussen werknemers vergroten en ongewenste achtergrondgeluiden wegnemen. Evenzo kan een goede geluidsisolatie ervoor zorgen dat privévergaderingen in afgesloten ruimten, indien nodig, privé blijven.
Ook de schoolinrichting is met de tijd veranderd om plaats te bieden aan meer inviduele leerbenaderingen. Het is aangetoond dat de leeromgeving een directe invloed heeft op hoe leerlingen en studenten zich voelen; dit heeft op zijn beurt een invloed op hun resultaten. Het beheersen van geluidsniveaus en het bepalen van de akoestische kenmerken van deze onderwijsruimten is essentieel voor het creëren van omgevingen waarin kinderen en andere lerenden zich kunnen ontplooien.
Concentratievermogen en het vermogen om te volgen wat een leerkracht die een groep toespreekt, zegt, zijn van het grootste belang. Naast concentratieverlies kan buitensporig lawaai in en rond het klaslokaal leiden tot gehoorverlies op jonge leeftijd, gevoelens van spanning en angst en verhoogde agressie bij kinderen.
De typische ruimten van schoolgebouwen - grote hallen, gangen en eetzalen - hebben vaak hoge plafonds en harde materialen, waardoor ze gevoelig zijn voor galm. Dit maakt het volgen van wat een leraar/spreker zegt een grotere uitdaging en moeilijker werk. Door in deze ruimtes materialen aan te brengen die echo's absorberen, kan de spraakverstaanbaarheid worden verbeterd. Een spreker die een groep toespreekt moet echter nog steeds voor iedereen in de ruimte verstaanbaar zijn. Zoals we eerder hebben gezien, is de juiste akoestiek vaak een kwestie van evenwicht.
Twee architectonische kenmerken die onderwijsgebouwen en kantoorgebouwen vaak gemeen hebben, zijn meerdere verdiepingen en gangen. Geluidstransmissie van vloer tot plafond is een veel voorkomend verschijnsel in gebouwen met meerdere verdiepingen, evenals lawaai van voetstappen in gangen die grenzen aan andere ruimten. Dit zijn beide vormen van contactgeluid.
Een effectieve manier om contactgeluid aan te pakken is het installeren van akoestische vloerbedekking. Vloeren nemen contactgeluid bij de bron aan door de kinetische energie van de inslag te absorberen (in plaats van te proberen de verplaatsing van het geluid te beperken als het eenmaal is gemaakt).
Hoeveel een bepaalde vloerbedekking het contactgeluid vermindert, wordt getest door met een hamer op een betonnen vloerplaat te slaan. Het resulterende geluidsniveau (S1) wordt geregistreerd in dB. Vervolgens wordt de vloerbedekking bovenop het beton gelegd en wordt dezelfde impact op de vloer uitgeoefend. Dit tweede geluidsniveau (S2) wordt geregistreerd. Het verschil tussen de twee geregistreerde geluidsniveaus wordt de "contactgeluidreductie" genoemd. De contactgeluidreductie van onze Sarlon en Modul'up akoestische vinylvloeren is 19 dB, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in kantoren / scholen, en bijzonder geschikt voor druk belopen gebieden zoals gangen.
Wij hopen dat u deze serie 'Mag het iets zachter?' over akoestiek nuttig vindt. Als u onze inleidende 'Mag het iets zachter?' blog over akoestische basisprincipes hebt gemist, kunt u die hier lezen. Als u meer wilt lezen over zaken die betrekking hebben op gebouwen in de gezondheidszorg, woongebouwen en recreatie- en horecagelegenheden, lees dan deel II in deze serie, hier.
Uiteraard kunnen wij u helpen bij het vinden van de juiste akoestische oplossing voor uw specifieke behoeften. Voor akoestische informatie op maat en advies over uw project staan onze account managers voor u klaar, dus neem gerust contact met ons op.