In 2019 studeerde de Franse ontwerpster Pauline Esparon af aan de Design Academy Eindhoven in Nederland met een project over linnen. Als Normandische ontwikkelde ze al tijdens haar kinderjaren een liefde voor vlas. Die passie inspireerde haar om originele manieren te zoeken waarop we de restgrondstoffen uit de linnenproductie kunnen hergebruiken. Met haar vernieuwende technieken creëerde ze een reeks unieke designs die nieuwe eigenschappen van vlasvezels in de kijker zetten.
Door de jaren heen heeft Pauline een unieke ontwerpmethode ontwikkeld. Tijdens haar intuïtieve denkproces pluist ze de specifieke eigenschappen van een materiaal uit. Daarop baseert ze dan de uiteindelijke vorm van haar creaties. Nieuwe eigenschappen van bekende materialen ontdekken en hun verborgen mogelijkheden naar boven halen, daar streeft Pauline naar. Ze past de gangbare technieken aan om materialen opnieuw te bewerken voor nieuwe toepassingen en/of om unieke verzamelstukken te maken. Haar ultieme doel: waarde halen uit de productie afvalstroom en nieuwe perspectieven bieden voor lokale ambachten én voor de gevestigde industrie.
In 2020 werd Pauline uitgenodigd om deel te nemen aan de groepstentoonstelling HOW&WOW Linen, een initiatief van de CCNL (Crafts Council Nederland) in het teken van de vlasplant. Dankzij de CCNL leerde Pauline Marmoleum kennen, een natuurlijk product dat gemaakt wordt met lijnzaadolie. Die nieuwe insteek gaf Pauline het idee om voor haar volgende project contact op te nemen met Forbo Flooring Systems.
Tijdens het interview vertelt Pauline over Marmoleum en hoe ze het materiaal ontdekte. Ze legt uit hoe haar blik op Marmoleum tijdens haar onderzoek veranderde en hoe ze gefascineerd raakte door het veelzijdige uiterlijk en het gedrag van dit interessante, 'tweezijdige' materiaal. Ze beschrijft Marmoleum als uniek door zijn 'tussenin'-identiteit: het is zwaar en stevig, maar tegelijk licht en soepel. Het is slijtvast, maar ziet er zacht en fluweelachtig uit. Het is een materiaal dat vraagt om verder verkend te worden.
"De gelaagde identiteit van Marmoleum daagde Pauline uit om na te denken over hoe ze een product kon creëren dat die tweezijdigheid goed uitdrukt. Ze vindt dat dingen interessanter worden als ze een bepaalde spanning, een gevoel van verrassing oproepen. Als je niet volledig begrijpt wat je ziet en als je verwonderd blijft kijken, creëert het voorwerp een magische sfeer.
Meer informatie over Pauline in het online artikel van TLmag, gepubliceerd in maart 2020. "
"Pauline Esparon
Gal Keshet | regie, camerawerk en nabewerking
Simone de Vries | advies
Crafts Council Nederland, Willemien Ippel | stelde ons voor aan Pauline Esparon
Max Radke | fotografie portret Pauline Esparon en overzicht van Marmoleum-onderzoek
Sjoerd Knibbeler | fotografie Marmoleum-grondstoffen
Stéphane Ruchaud | fotografie linnen afstudeerproject
Gena Haensel | transcriptie"