Twintig studenten van het Architectuur & Design Instituut LISAA in Parijs, werden uitgedaagd om ruimtes te ontwerpen door de verschillende dynamieken van een gebouw als uitgangspunt te nemen. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die de ruime keuze aan vloeren van Forbo Flooring biedt, wisten deze creatieve studenten tot opmerkelijke resultaten te komen.
FORBO X LISAA
In april van 2021 werden twintig 3e-jaars studenten Interior Architecture & Design van LISAA (l'Ecole Supérieure des Arts Appliqué) in Parijs, Frankrijk, uitgenodigd om de ruimtes van een gebouw naar keuze te ontwerpen met de Dynamiek van een Gebouw als uitgangspunt en te laten zien hoe het ontwerp van de vloer een belangrijke rol kan spelen bij het creëren van verschillende sferen.
Het project werd gelanceerd door Forbo Flooring en Alba Mroz (AM), Educational Manager in Interior Architecture & Design aan het LISAA. Marijke Griffioen (MG), Senior Designer, en Dorothé Kessels (DK), Director Global Design, beiden werkzaam bij Forbo Flooring Systems, hebben het project vanuit Nederland virtueel begeleid.
Alba, kun je ons meer vertellen over LISAA en waarom je hebt gekozen om met Forbo Flooring Systems samen te werken?
AM: "Onze school voor Interieurarchitectuur en Design bevindt zich in het hart van Parijs. LISAA is een van de weinige scholen die erkend zijn door het Ministerie van Cultuur & Communicatie. Onze studenten werken gedurende 5 jaar om een dubbele graad in interieurarchitectuur en design te behalen. Na drie jaar generalistische opleiding, bieden wij hen de mogelijkheid om zich te specialiseren in interieurarchitectuur en design en om design op een transversale manier te benaderen om zo tot innovatieve oplossingen te komen.
Forbo interesseerde ons in het bijzonder voor zijn internationale aspect, maar ook voor zijn design en creaties. Het is een bedrijf dat vaak samenwerkt met gevestigde en erkende ontwerpers in het veld, maar ook jonge opkomende creatieven een podium geeft. Het enorme assortiment maakt het mogelijk om beide gebieden aan te snijden waar LISAA zich op richt, namelijk interieurarchitectuur en design."
Marijke en Dorothé, kunnen jullie de opdracht uitleggen?
MG: "In 2015 hebben we vastgesteld dat gebouwen niet meer zo eenduidig zijn als vroeger. Bijvoorbeeld: een ziekenhuis heeft nu ook restaurants, winkels en ontspanningsruimtes, en scholen hebben ruimtes om te studeren en om te ontspannen. Na onderzoek hebben we vijf belangrijke interacties bedacht die in een gebouw plaatsvinden: ontvangen, bewegen, verbinden, concentreren en opladen.
Deze verschillende scenario's worden meer en meer gecombineerd en verweven binnen het ruimtelijk ontwerp voor een gebouw. Gebouwen worden steeds veelzijdiger en hun interieurontwerp steeds flexibeler, en met onze vloerontwerpen willen we deze verandering ondersteunen. Als antwoord hierop hebben we het Dynamics of a Building (of DOAB) verhaal ontwikkeld om als referentie te gebruiken bij het ontwerpen van een interieur."
DK: "Met deze filosofie in het achterhoofd vroegen we de studenten om DOAB als uitgangspunt te nemen en ten minste twee verschillende interacties te selecteren die in hetzelfde gebouw plaatsvinden (werken, ontspannen, verbinden, enz.). De opdracht was om de verschillende zintuiglijke ervaringen te beschrijven die een belangrijke rol spelen in deze specifieke dynamieken, en ons te laten zien hoe het vloerontwerp een hoofdrol kan spelen in de verschillende sferen."
Was dit een nieuw concept voor de studenten?
MG: "Ja, maar het verhaal van DOAB werd goed begrepen en omarmd door de studenten. Zij boden ons frisse perspectieven op hoe we de DOAB-filosofie als tool konden inzetten. Een voorbeeld: een van de studententeams vertaalde het thema 'opladen' in verschillende subrichtingen, elk met een eigen kleurengamma maar toch in lijn met de algemene sfeer die bij de 'oplaad'-dynamiek hoort.
Een ander team koos voor een beperkt gamma van groene tinten. Door te spelen met de verzadiging helderheid en contrast van deze geselecteerde kleurtonen en door de principes van de vijf dynamieken toe te passen, slaagden zij erin om op een overtuigende manier verschillende kleurendialogen te presenteren, elk met hun eigen specifieke sfeer."
Voor deze uitdaging moesten de leerlingen ook in teams werken. Zorgde dat voor een andere dynamiek?
DK: "Het werken in teams van twee werkte duidelijk goed, we hadden het gevoel dat er een leuke interactie was tussen de studentenkoppels."
MG: "Het was interessant om te zien dat elk team een ander type gebouw als uitgangspunt voor hun opdracht koos, er was nauwelijks overlap. Sommige teams voerden het project op een zeer realistische en praktische manier uit met gedetailleerde en grondige beschrijvingen van het interieur en de materialen. Terwijl andere teams meer conceptueel te werk gingen. Hun verhalen ondersteunden de concepten vaak op een sterke en overtuigende manier."
Er waren twintig studenten, waaruit jullie vier winnende teams hebben gekozen. Wat vind je van het resultaat?
MG: "Er was een grote diversiteit in de resultaten. De presentaties waren heel divers met een grote verscheidenheid aan uitingen met een unieke en persoonlijke toets.
Voor ons was de samenwerking een mooie manier om de toegankelijkheid van de DOAB-principes te toetsen. De studenten hebben ons laten zien dat het DOAB-principe als kader goed werkt, dat het ondersteunt, als referentiepunt gebruikt kan worden en inspireert in plaats van als een beperking ervaren te worden."
DK: "De algehele kwaliteit van de visuele uitingen was indrukwekkend. Als 3e-jaars studenten hebben ze al goed ontwikkelde ontwerpvaardigheden in zowel conceptontwikkeling, scenarioschrijven als in digitale visualisatie."
Wat vonden jullie beiden het leukste aan deze samenwerking?
AM: "Wat we het meest waardeerden aan deze samenwerking was de vrijgevigheid van de Forbo Flooring-teams, zowel wat betreft tijd als feedback aan de studenten. Forbo voorzag ons van een reeks stalen en dit was van cruciaal belang aangezien het grootste deel van het project op afstand plaatsvond. De studenten hadden de mogelijkheid om het materiaal, de kleuren en de eigenschappen te waarderen."
DK: "De samenwerking met het LISAA team was geweldig, ze waren zeer toegewijd en ondersteunend, er was duidelijke communicatie (alles in het Engels) en het team was in staat om de studenten te voorzien van professionele en constructieve feedback. Hun betrokkenheid bij de DOAB principes, bij Forbo en onze producten voelde oprecht. Met hun ondersteuning waren de studenten in staat om in korte tijd vertrouwd te raken met de opdracht. Door de studenten op een gestructureerde manier te begeleiden, zijn de studenten erin geslaagd om met inspirerende, creatieve maar ook realistische en commercieel haalbare oplossingen te komen. In dit project is duidelijk bewustwording gecreëerd over wat het betekent om met een commerciële partner samen te werken.