Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Ontwerpen voor ouderen: Forbo & DSDC

DSDC (Dementia Services Development Centre) is een internationaal kenniscentrum dat zich toelegt op het verbeteren van de levens van mensen met dementie. Het is onderdeel van de universiteit van Sterling en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met betrekking tot onderzoek en informatieverstrekking rondom alle aspecten van dementie.

Door het ouder worden en de daarbij gepaard gaande beperkingen wordt het moeilijker voor een groep ouderen om hun weg binnen een gebouw te kunnen vinden. Daarom is Forbo een partnerschap aangegaan met de DSDC om de vloeren te onderzoeken. Meer dan 1000 vloerafwerkingen zijn beoordeeld op hun geschiktheid voor gebruik in dementievriendelijke omgevingen.

Hieronder staan de belangrijkste richtlijnen en do's en don'ts bij het ontwerpen voor ouderen met dementie.

Richtlijnen

Het kiezen van dementievriendelijke vloeren

Kleurtooncontrast is van cruciaal belang voor het goed waarnemen van verschillende materialen.

Zowel de DSDC als de BS8300: 2009 bevelen een verschil aan van 30 graden LRV tussen verschillende kritieke oppervlakken, zoals bijvoorbeeld vloeren en muren en deuren en muren.

Aangrenzende vloervlakken moeten uit vergelijkbare kleurtonen bestaan om het risico op valpartijen te verminderen.

LRV’s van vloeren, die aan elkaar grenzen, moeten binnen 8 graden ten opzichte van elkaar liggen (minder is beter) en niet meer dan 10 graden.

Overgangsstroken/strips moeten binnen 3 graden van de kleurtonen van de beide oppervlakken liggen

Het is aanbevolen dat de plinten contrasteren met zowel de muur en de deur waar mogelijk.

Dementia DSDC accredited product

Do's

De Do's bij dementievriendelijke vloerontwerpen

- Ontwerp een vloer met continue kleurtonen
- Verminder de impact van geluid zo veel mogelijk
- Vermijd sensorische overbelasting
- Vermijd spikkels en patronen
- Kies voor een matte afwerking
- Zorg voor goede kleurtoonovergangen tussen verdiepingen

DO - Donkere vloeren

0 – 10 LRV

Gebruik indien het niet echt nodig is geen overgangstrip. De vloeren dienen, indien mogelijk, ook uitgevlakt te worden zodat er geen hoogteverschillen ontstaan door dikte verschillen in de type vloerbedekking.

dementie

DO- Midden tonen

11-40 LRV

Aangrenzende vloeren dienen niet meer contrast te hebben dan 10 graden van de Licht Refelectie Waarde (LRV). In dit voorbeeld is het 9 graden tussen de twee vloeren en een profiel met een LRV die tussen de waarden van de vloerbedekkingen ligt.

dementie

DO - Lichte kleuren

41-60 LRV

Een contrast van 10 tussen de twee aangrenzende vloeren, maar een verhoogd contrast met de muren.

dementie

Don'ts

De Don'ts bij dementievriendelijke vloerontwerpen

-Gebruik geen vloeren met patronen
-Gebruik geen sprankelende vloeren (deze worden waargenomen als een nat oppervlak met risico op uitglijden)
-Gebruik geen spikkels / vlekkerige patronen op vloeren (deze kunnen worden gezien als iets dat los ligt op de grond)
-Gebruik geen logo's of merken (kan gezien worden als een obstakel)
-Gebruik geen vloeren met een (hoog)glanzende afwerking (deze kunnen worden waargenomen als glad)
-Gebruik geen reflecterende randen of overgangen van aluminium of messing (deze kunnen worden gezien als opstap)

DON'TS - Te hoog contrast

Het contrast tussen de twee vloeren is te groot, maar ook de gebruikte strip geeft te veel contrast. Het kan worden opgenomen als een hoogte verschil waardoor er valpartijen kunnen.

dementie

DON’TS - glimmende en glinsterende vloeren

Naar mate mensen ouder worden, worden ze ook gevoeliger voor glans en glinstering. De strip zou kunnen worden waargenomen als een afstap. En kan er toe leiden dat men niet over de strip durft te stappen.

dementie

DON'TS - aluminium profiel

dementie

Bij een aluminium profiel kan er een een afstap waargenomen worden, gebruik daarom alleen als het echt nodig is een profiel.

dementie

Een profiel dat niet glimt en niet contrasteert bij de kleurwaarde van de vloerbedekking

DSDC Productclassificatie

Het Dementia Services Development Center aan de University of Stirling heeft een review van vloerbedekkingen uitgevoerd. De items zijn beoordeeld op het ontwerp in relatie tot het ontwerpprincipe voor dementie en de bruikbaarheid ervan binnen de omgeving waar dementerenden wonen of verblijven.

Voor een eenvoudig advies zijn de items ingedeeld in klassen. De uitleg daarvan volgt hieronder. De accreditatie van het DSDC gaat uitsluitend over ontwerp en niet op het totaalproduct en de juiste toepassing ervan.
DSDC kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de toepassing van het eindproduct, de kwalitatieve prestaties en het esthetisch samengaan en combineren van diverse producten.
Om een omgeving als dementievriendelijk te beschouwen, moet goed worden nagedacht over: contrasten, prestatiespecificaties, lichtreflectiewaarde (LRV), slipweerstand en gebruik van dessins en patronen.

Neem voor meer informatie contact op met dementia@stir.ac.uk.

dementie

Classificatie: Beoordeling & omschrijving

Class 1a: Vloerbedekking binnen deze klasse is effen en kan zonder meer worden toegepast. Dat gezegd hebbende, houd rekening met de noodzaak contrast aan te brengen tussen vloeren en muren, plinten, deuren/ lijsten, meubels en sanitair. Contrast is het sleutelwoord.
Wij adviseren een minimumcontrast van 30 eenheden LRV (Licht Reflectie Waarde) tussen de kritieke oppervlakken zoals hierboven zijn genoemd.

Class 1b: Vloeren binnen deze beoordeling zijn bijna effen (met minimale textuur, met minimaal vlekken of stippenpatroon en met houteffect zonder noesten) en kunnen in het algemeen overal worden toegepast. Natuurlijke patronen zoals hout en steen kunnen in de meeste gevallen worden gebruikt gebieden vanwege hun bekendheid maar met een zekere voorzichtigheid. Houd rekening met minimaal contrast van 30 eenheden LRV (Licht Reflectie Waarde) tussen de kritieke oppervlakken die hierboven zijn genoemd.

Class 2: Vloeren binnen deze beoordeling hebben een bepaald patroon en moeten met de nodige voorzichtigheid worden toegepast. De natuurlijke patronen zoals hout en steen zoals bedoeld in deze klasse zijn meer uitgewerkt / gepatineerd en hoewel ze nog steeds bekend zijn ze met meer voorzichtigheid te worden toegepast dan in de klasse hierboven. Houd rekening met minimaal contrast van 30 eenheden LRV (Licht Reflectie Waarde) tussen de kritieke oppervlakken die hierboven zijn genoemd.

dementie

Voor de producten en de geschiktheid voor dementie-vriendelijke omgevingen met de LRV waarde ga naar productzoeker

Download de samenvatting van de Do's en Don'ts

Wilt u ondersteuning bij het ontwerpen van onze vloer? Ga naar de ForboOntwerpservice

Referenties

Referentie: De Koekoek

De Koekoek in Veenendaal, een verpleeghuis voor mensen met dementie, heeft de eerste prijs in de categorie langdurige zorg gewonnen tijdens de uitreiking van de prestigieuze NVTG Bouw Awards (Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg).

Forbo’s vloeren droegen ook een steentje bij. Zo werd er in de woonkamers gekozen voor Eternal met houtprint voor een warme en huiselijke uitstraling. In de gangen en eigen kamers viel de keuze juist op een lichte Marmoleum met tapijtstroken van Flotex. Dit tapijt is niet alleen geschikt vanwege haar vlekwerendheid en eenvoudige reinigingsmethode, maar het neemt ook nog fijnstof op.

Bekijk hetreferentieproject de Koekoek

koekoek