Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

FORBO X BECKMANS DESIGNHÖGSKOLA

Sammanlänkade av mönster

  • Carl Folkesson | flotex and marmoleum
  • Cecilia Mosesson | Beckmans Student Challenge
  • Olivia Stahl | Beckmans Student Challenge
  • Annelie Wihlborg | Beckmans Student Challenge
  • Max Lunden Jansson | Beckmans Student Challenge

Sammanlänkade av mönster

Beckmans students

Sammanlänkade av mönster

I mars 2021 ombads tretton förstaårsstudenter i produktdesign vid Beckmans Designhögskola i Stockholm att skapa nya mönster för antingen Flotex eller Marmoleum. Projektet initierades av Josefin Larsson, Forbo Flooring Systems marknadschef för den skandinaviska marknaden, och Peter Nylander, universitetslektor vid produktdesignavdelningen på Beckmans Designhögskola i Stockholm. Läs deras intervju på den andra fliken för mer information om det inledande projektet.

Resultaten var över förväntan och vi kände ett behov av att hedra detta. Som nästa steg valdes fem vinnande koncept ut för att omvandlas till konkreta och industriellt framställda produkter. Totalt valdes åtta mönster; tre Marmoleum aqua-jet och fem digitalt tryckta Flotex-mönster.

Från koncept till färdig produkt

Att skala upp ett koncept till en produkt är, som vi säger "sanningens ögonblick", och det är viktigt för en elev att uppleva hela denna process.

Det ursprungliga uppdraget var att ta fram en serie mönster för Flotex och Marmoleum med vår digitala tryckteknik och aqua-jet-teknik som utgångspunkter.

Medan Marmoleums aqua jet-mönster har en mer iögonfallande funktion, och är perfekta för att skapa specifika områden eller för att indikera zoner, är Flotex-trycken mer lämpade för applicering på större ytor.

Varje teknik har sina egna egenskaper, möjligheter och begränsningar och behöver specifik kunskap om till exempel alternativ inom upprepning, skala och färghantering. För att göra en lämplig översättning av konceptet för den valda produktionsprocessen behövdes ett nära samarbete mellan eleverna och produktionsställena.

Det var en fantastisk inlärningskurva för eleverna att uppleva utmaningarna i en tillverkningsprocess och att ta reda på vilken typ av förberedelse som behövs för industriell reproduktion av deras mönster. De fick också erfarenhet av vad det innebär att arbeta med en kommersiell partner. Eleverna visade sig vara mycket professionella och de lyckades översätta de utvalda koncepten till vackra och övertygande produktionsprover.

Dynamics of a Building

En del av designuppdraget var att införliva Dynamics of a Building, en filosofi baserad på det framväxande behovet av att ha olika atmosfärer i en byggnad. Eleverna bjöds in att utveckla designs som antingen skapade en familj eller visade en stark synergi när de kombinerades.

Med de slutliga produktionsproverna organiserade vi en fotografering för att visualisera denna utgångspunkt. Samtidigt som de fotograferades i en interiörmiljö med riktiga rekvisita och möbler blev mönstrens skala, struktur och dimensioner underbart synliga. Vi blev positivt överraskade över att se hur väl de olika designernas uttryck i material, färg och mönster bidrog till att skapa en specifik atmosfär.

dynamics of a building
Jenny Haynes | Photo: Lee James Thompson

Över förväntan

Huvudmålet med detta samarbete är att inspirera andra med fräsch och modern design. Genom att införliva dessa mönster i vårt digitala bibliotek kan vi testa var och en av dem utefter deras kommersiella värde.

Vi blir extra glada och stolta när vi får förfrågan att översätta en av dessa idéer till ett riktigt projekt. Till exempel uppmärksammades Pedestrian Crossing-mönstret på sociala medier av Jenny Haynes, en brittisk quiltdesigner. Tillsammans med studenten Annelie Wihlborg tog hon fram en planlösning med den ursprungliga Marmoleums aquajet-design som inspiration och installerade denna i sin nyrenoverade studio.

Projektet - intervju

Vad händer när du ber svenska designstudenter att ta fram nya golvmönster åt Forbo på bara tre veckor? Det verkar som ett nästan omöjligt uppdrag, men trots det – spoiler alert – var resultaten häpnadsväckande. Här följer ett utdrag ur vårt samtal med huvudpersonerna projektet.

Projektet initierades av Josefin Larsson, Forbos marknadschef för Norden, och Peter Nylander, universitetslektor vid produktdesignavdelningen vid Beckmans College of Design i Stockholm. Marijke Griffioen, Senior Designer på Forbo, och Dorothé Kessels, Director Global Design, styrde projektet från Holland. Den här gången pratade vi med Nylander (PN), Kessels (DK) och Griffioen (MG) om målen för detta projekt och de spännande resultaten.

Peter, kan du berätta lite om Beckmans?

PN: ”Beckmans är ett liten, men för svensk del trots det välkänd, designhögskola med cirka 120 studenter. Vi utbildar designers inom tre områden: Produktdesign, mode, samt visuell kommunikation – och har gjort detta sedan 1939. Skolan har ett gott rykte, så det är ganska svårt att komma in på våra program. De flesta av eleverna har redan ett eller några års yrkeserfarenhet när de börjar sin utbildning. I det här projektet deltog tretton förstaårsstudenter i programmet för produktdesign.”

Varför kontaktade du Forbo?

PN: ”Det var en gemensam idé av mig och Beckmans programledare Margot Barolo. Varje år håller vi en kurs där förstaårsstudenter lär sig om mönster och färgteori och hur de kan förändra hur du upplever en inredning. För några år sedan samarbetade vi med ett franskt mattföretag och märkte att det för studenterna är intressant att tänka på en hel miljö som du kan täcka med mönster: att designa ett golv är perfekt för det. Det är så vi kom fram till att kontakta Forbo Flooring. Vi gillade att det är ett internationellt företag med mycket kunskap och vi älskar materialet: i Sverige är linoleum ganska populärt. Personligen uppskattar jag också Marmoleums hållbara egenskaper, särskilt i en tid där det finns så många plaster i världen.”

Marijke och Dorothé, varför sa ni ja till det här projektet?

MG: ”Vi har arbetat med skolor tidigare; för oss är det alltid intressant att träffa en ny generation designers. Beckmans arbetar på en hög nivå, så vi sa omedelbart ja.”

DK: ”Dessa typer av projekt är en vinn-vinn-situation: studenterna lär sig av vår produkt- och yrkeskunskap och vi kan skapa nya mönster för vår portfölj.”

Brainstorm NABA

Vi kommer till de intressanta resultaten senare, men först: Vad var uppdraget?

MG: ”Vi började med en detaljerad presentation om de olika teknikerna för att skapa Marmoleum-mönster, hur det gjordes tidigare och vilka tekniker vi använder idag. Tidigare använde Forbo till exempel mödosamma blockprint- och stenciltekniker. Idag använder vi Aquajet – en teknik med vattensskurna linoleumbitar som tillsammans bildar ett mönster. Men vi använder också fortfarande den ”gamla” handskärningstekniken, för vilken skickliga hantverkare hugger ut bitar av material som sedan sätts ihop som ett pussel.” Ett annat material vi presenterade för studenterna var Flotex: en flockad vinylprodukt som kan digitalprintas.

DK: ”Vi gav eleverna tre veckor – alltså en väldigt kort period – att utforma två realistiska mönster som fungerar i samspel med varandra, vilket innebär att de kan användas individuellt men också kombineras på ett sätt som ger mervärde. Det är också Forbos designfilosofi: våra kollektioner är utformade för synergi eftersom de är inspirerade av vår interna trendforskning och färger väljs från vårt årligen uppdaterade globala färgkort.

MG: ”Idén om ’familj och mångfald’ är ett viktigt ledmotiv för Forbo Flooring Design: våra mönster kan enkelt blandas och matchas för att täcka en hel byggnad. Detta tillvägagångssätt är relaterat till vår filosofi om en byggnads dynamik (’Dynamics of a Building’ eller ’DOAB’), ett koncept som vi också introducerade för Beckmans-studenterna.”

Kan ni förklara Dynamics of a Building-filosofin?

DK: ”Varje år undersöker vårt designteam färg- och materialtrender, men vi dyker också in i – för Forbo relevanta – nya utvecklingar i den bygg- och materialsektorn. För detta analyserar vi hur människor rör sig och fungerar i en byggnad.”

MG: ”2015 upptäckte vi att byggnader inte är lika entydiga som de brukade vara. Till exempel: En sjukhusbyggnad innehar nu också restauranger och butiker, och skolor har områden att studera och koppla av. Efter genomförd research myntade vi fem huvudinteraktioner som äger rum i en byggnad: mottagning, förflyttning, anslutning, fokusering och återhämtning. Dessa olika scenarier kombineras mer och mer och sammanvävs i en byggnads rumsliga design. Byggnader blir mångfacetterade och deras inredningsdesign flexibel, med våra golvdesigner vill vi stödja denna förändring. Vi tycker att det är väldigt intressant och använder den här filosofin när vi utformar golv.”

Var detta ett helt nytt koncept för studenterna?

DK: ”Så som vi beskriver det var det. De förstod dock vår DOAB direkt och använde den korrekt i sina projekt.”

MG: ”För oss var detta samarbete också ett bra test för att kontrollera om vår idé om DOAB inte bara fungerar internt inom Forbo utan också kan kommuniceras på ett enkelt och tillgängligt sätt externt. Det faktum att studenterna förstod oss direkt, bevisar för oss att vår filosofi är relevant och tillämplig.”

Låt oss gå vidare till den roliga delen: Studenternas idéer. Det var totalt tretton deltagare, från vilka ni utsåg tre vinnare och två hedervärda omnämnanden. Kan ni berätta mer om några av idéerna?

PN: ”Vinnaren Carl Folkesson designade ett lapptäcke av linoleumbitar, som ett collage av rester. Denna idé om upcycling är mycket relevant idag tack vare hållbarhetsfrågan, samtidigt är hans design mycket estetiskt tilltalande.

MG: ”Vi uppskattade också att Carl på vår begäran översatte hans handskurna Marmoleum-design till ett matchande Flotex-tryck.”

DK: ”Den andra vinnaren är Cecilia Mosesson. Hennes inspirationskällor var Ikebana, de japanska blommorna och blommiga väggmålningarna. Hennes kompositioner var fantastiska och färgerna mycket raffinerade; Cecilias mönster är nästan grafiska konstverk. Hon använde Aquajet som en teknik som ofta används som blickfångare och landmärken i ett utrymme.”

PN: ”Cecilia översätter nu också denna idé till ett repetitivt mönster för processen för digitalprint på Flotex.”

MG: ”Olivia Ståhl, den tredje vinnaren, kom med samtida, retroliknande mönster: Hon ville använda Aquajet men vi föreslog också att använda Flotex.”

DK: ”Annelie Wihlborgs design, ett av två hedervärda omnämnanden, inspirerades av övergångsställen, som hon förvandlade till ett mönster. Hon betonade funktionaliteten i en golvdesign med hjälp av övergångsställen som ett mönster för att leda vägen, i linje med vår idé att ’röra sig’ inom DOAB: s filosofi. Det är väldigt praktiskt och mycket Forbo. Max Lundén Janssons design, det andra hedervärda omnämnandet, använde naturföremål som grenar och berg som inspirationskälla: Han designade mönster som fungerar bra självständigt eller tillsammans, i linje med vår ’familj’-idé.”

Cecilia | office grey marmoleum
Pattern 1 & 2

Kommer de här fem vinnarnas designs faktiskt att produceras?

PN: ”När uppgiften är avslutad hjälper Marijke och Dorothé de fem eleverna som skapade de mest lämpliga mönstren för Forbo med att utveckla sina idéer. Det är mycket viktigt för studenterna att kunna delta i denna typ av produktionsutveckling. Detta hjälper dem att förstå branschen och den yrkesbana de är på väg att inleda. Prover som kan användas för kommunikationsändamål görs och naturligtvis hoppas vi att någon faktiskt kommer att göra en beställning av elevernas design, så det kommer att tas i produktion.”

MG: ”Vi kommer också att ge de fem vinnarna provbitar på deras idéer. De arbetade så hårt och var så motiverade att de förtjänar detta konkreta resultat. Förutom det ber vi dem att fotografera proverna i ett rumsligt lämpligt sammanhang och lägga upp dem på sociala medier för att sprida våra idéer digitalt. Elevernas design är så inspirerande exempel på vad du kan göra med våra material och tekniker!

DK: ”Dessa konstruktioner bevisar också att våra idéer om DOAB är korrekta: De bekräftar vår vision om byggnadens framtid. Som Peter sa: Vi hoppas att någon kommer att beställa en av elevernas idéer, så att den faktiskt kan produceras och kommer att visa hur vacker den kommer att se ut i verkliga fall."

Kommer mönsterprojektet att bli ett mönster, eller med andra ord: Finns det planer för nästa upplaga av detta uppdrag?

PN: ”Vi skulle gärna samarbeta igen! Projektet var inspirerande och mycket trevligt på grund av de fantastiska resultaten och den mycket goda kontakten med Forbo.”

MG: ”Vi håller helt med. Hela processen var ett nöje tack vare studenterna och det fantastiska samarbetet med Peter.”

DK: ”Och resultaten blev pricken över i: Vi drömde aldrig ens om sådana högklassiga designs. De överträffade alla våra förväntningar.”

Carl Folkesson

Carl Folkesson | Beckmans Student Challenge
Pattern 1 - Centerpiece

Carl Folkesson | Patchwork

"Utgångspunkten i mitt projekt har varit lapptäcken och att se skönheten i mångfald. Färger, mönster, former och texturer som inte var gjorda för varandra skulle kanske kunna bygga mer intressant enhet tillsammans. Ledande ord har varit det gamla svenska ordspråket: 'man tager vad man haver'.

Mitt 2x2 m mönster är baserat på redan befintliga plattor från Forbos sortiment, Flotex och Marmoleum blandade med varandra. Mitt 4x2 m tryckta mönster är en visuell förlängning av det första, men i mindre skala och helt i Flotex."

Carl Folkesson
Pattern 1 & 2
Pattern 2 - Connecting

Cecilia Mosesson

Cecilia Mosesson | Beckmans Student Challenge
Cecilia | entrance gallery

Cecilia Mosesson | IKEBANA

"Den japanska konsten att blomsterarrangemang, kallad Ikebana, handlar om att ägna lika mycket uppmärksamhet åt den noggranna placeringen av blommor som det tomma utrymmet runt omkring. Genom att kombinera organiska former av blommotiv och abstrakta former med geometriska rutor och rutnät återspeglar dessa två olika mönster känslan av balans och harmoni som anknyter till Ikebana och den japanska zenfilosofin.

Det första mönstret/illustrationen är en 2x2 m platta i Marmoleum, och det andra mönstret är i Flotex."

Cecilia Mosseson
Cecilia | Flotex green
Cecilia | Beckmans Student Challenge

Olivia Ståhl

Olivia | Cuckoo colour
Olivia | Cuckoo grey office

Olivia Ståhl | Kaffe & Cuckoo

”I min design ville jag arbeta med kontrast, kalla, jordiga toner och hämta inspiration från brutalistisk arkitektur. Jag ville att mina mönster skulle kännas bekanta genom att ha vaga likheter med vardagliga föremål.”

Olivia Ståhl
Olivia Stahl | Beckmans Student Challenge
Olivia Stahl | Beckmans Student Challenge

Annelie Wihlborg

Annelie | pedestrian crossing
Annelie | Pedestrian crossing

Annelie Wihlborg | PEDESTRIAN CROSSING

”Övergångsstället är förmodligen ett av de mest visuellt igenkännliga mönstren vi möter i stadsbilden. Ränderna bildar en bro som tar oss säkert från ena sidan av vägen till den andra. Detta inspirerade mig att leka med konceptet att golvet vägledde oss i en byggnad. Som ett komplement till det stora Marmoleum-mönstret skapade jag även ett mindre och mer lekfullt Flotex-tryck."

Annelie Wihlborg
Annelie Wihlborg | Beckmans Student Challenge
Annelie Wihlborg | Beckmans Student Challenge

Max Lundén Jansson

Max | branches & Mountains
Max | branches

Max Lundén Jansson | Branches & Mountains

"Begreppet 'Branches' skapades som ett resultat av att jag ville välkomna en lugn atmosfär i våra byggnader. Allt började med att fråga mig själv vart jag går när jag känner behovet av att ladda batterierna och få en djupare känsla av anslutning i vårt snabbföränderliga samhälle. Den här frågan ledde till våra rötter i naturen och fick mig att leta efter former som lätt kunde associeras med vår natur. Grenarna fanns i så många olika former och kändes som en perfekt utgångspunkt för att utforska mönsterdesignens värld tillsammans med Forbo Flooring Systems."

Max Lundén Jansson
Max | double pattern
Max | the final product