Sammanlänkade av mönster
I mars 2021 ombads tretton förstaårsstudenter i produktdesign vid Beckmans Designhögskola i Stockholm att skapa nya mönster för antingen Flotex eller Marmoleum. Projektet initierades av Josefin Larsson, Forbo Flooring Systems marknadschef för den skandinaviska marknaden, och Peter Nylander, universitetslektor vid produktdesignavdelningen på Beckmans Designhögskola i Stockholm. Läs deras intervju på den andra fliken för mer information om det inledande projektet.
Resultaten var över förväntan och vi kände ett behov av att hedra detta. Som nästa steg valdes fem vinnande koncept ut för att omvandlas till konkreta och industriellt framställda produkter. Totalt valdes åtta mönster; tre Marmoleum aqua-jet och fem digitalt tryckta Flotex-mönster.
Från koncept till färdig produkt
Att skala upp ett koncept till en produkt är, som vi säger "sanningens ögonblick", och det är viktigt för en elev att uppleva hela denna process.
Det ursprungliga uppdraget var att ta fram en serie mönster för Flotex och Marmoleum med vår digitala tryckteknik och aqua-jet-teknik som utgångspunkter.
Medan Marmoleums aqua jet-mönster har en mer iögonfallande funktion, och är perfekta för att skapa specifika områden eller för att indikera zoner, är Flotex-trycken mer lämpade för applicering på större ytor.
Varje teknik har sina egna egenskaper, möjligheter och begränsningar och behöver specifik kunskap om till exempel alternativ inom upprepning, skala och färghantering. För att göra en lämplig översättning av konceptet för den valda produktionsprocessen behövdes ett nära samarbete mellan eleverna och produktionsställena.
Det var en fantastisk inlärningskurva för eleverna att uppleva utmaningarna i en tillverkningsprocess och att ta reda på vilken typ av förberedelse som behövs för industriell reproduktion av deras mönster. De fick också erfarenhet av vad det innebär att arbeta med en kommersiell partner. Eleverna visade sig vara mycket professionella och de lyckades översätta de utvalda koncepten till vackra och övertygande produktionsprover.
Dynamics of a Building
En del av designuppdraget var att införliva Dynamics of a Building, en filosofi baserad på det framväxande behovet av att ha olika atmosfärer i en byggnad. Eleverna bjöds in att utveckla designs som antingen skapade en familj eller visade en stark synergi när de kombinerades.
Med de slutliga produktionsproverna organiserade vi en fotografering för att visualisera denna utgångspunkt. Samtidigt som de fotograferades i en interiörmiljö med riktiga rekvisita och möbler blev mönstrens skala, struktur och dimensioner underbart synliga. Vi blev positivt överraskade över att se hur väl de olika designernas uttryck i material, färg och mönster bidrog till att skapa en specifik atmosfär.
Över förväntan
Huvudmålet med detta samarbete är att inspirera andra med fräsch och modern design. Genom att införliva dessa mönster i vårt digitala bibliotek kan vi testa var och en av dem utefter deras kommersiella värde.
Vi blir extra glada och stolta när vi får förfrågan att översätta en av dessa idéer till ett riktigt projekt. Till exempel uppmärksammades Pedestrian Crossing-mönstret på sociala medier av Jenny Haynes, en brittisk quiltdesigner. Tillsammans med studenten Annelie Wihlborg tog hon fram en planlösning med den ursprungliga Marmoleums aquajet-design som inspiration och installerade denna i sin nyrenoverade studio.