Op het parkeerterrein voor de bouwplaats wacht Technisch-commercieel adviseur Rob Brandenburg ons al op. Veiligheidsschoenen en hesjes aan, helm op en even melden bij uitvoerder Jan Dieker van bouwer Heijmans. ‘Hier was vroeger een bedrijventerrein, nu worden er 80 koopappartementen gebouwd’, weet Rob te vertellen. ‘In het duurdere segment.’ MIX architectuur ontwierp hier drie zogeheten alzijdige gebouwen. Uitgangspunt was: transparantie. Lichte materialen, veel raampartijen. Doordat de gebouwen wat gedraaid staan, kijk je vanuit de woning mee met de rivier de IJssel. De kopers kopen casco of kiezen hun tegelpakket bij Interkeramiek in Bunnik en stemmen daar ook af hoe zij hun tegels verwerkt willen hebben.
Rob leidt ons rond, op zoek naar de tegelzetters die ergens in een van de appartementen bezig zijn met het voorbereiden van de badkamervloeren. ‘Het zijn allemaal zzp’ers, ingehuurd door Interkeramiek. Jongens die weten wat ze doen.’ In de ondergrondse parkeergarage liggen de pallets met Eurocol-producten te wachten tot ze aan de beurt zijn. ‘Interkeramiek bestelt bij ons en wij leveren de producten bij hen af. Interkeramiek zorgt ervoor dat ze op de bouw komen.’ We zien een aantal ‘usual suspects’. Natuurlijk een pallet 709 Superflex poedertegellijm. En pallets 686 Supercol. Maar ook de
706 Speciaalvoeg WD voor de vloertegels, 717 Eurofine WD voor de wandtegels.
Op de derde verdieping vinden we – na wat speurwerk – zzp’er Dries Janssen, die bezig is de wand-dekvloeraansluiting waterdicht te maken met 063 Euroband en 685 Eurocoat. Vanaf hier krijg je een fraaie indruk van het panorama over de IJssel. Met zicht op de oude spoorbrug, de uiterwaarden en de binnenvaartschepen die rustig voorbijglijden op deze zomerse dag. We proberen de indeling van het appartement te begrijpen. Staan we nu in de keuken of in de woonkamer? Of zijn die twee met elkaar verbonden? Dan is dit echt een enorm appartement. Wat een ruimte. Het is duidelijk. Dit is niet zomaar een project. Deze woningen gaan vanaf 865.000 euro de markt op. De penthouses kosten zo’n 1,3 miljoen euro.
Rob inspecteert verderop een doucheruimte en knikt tevreden. ‘Kijk, hier hebben ze een drain met flens gebruikt en in beton gegoten. Vakwerk. Dat gaat echt niet meer lekken.’ Hij wijst ons ook op de opbouw van de vloer. ‘Een verbonden vloer, een betonnen constructie’, doceert hij. ‘Dat is goed. In de douchehoek wil ik geen zwevende vloer zien, die gaat bewegen, je krijgt altijd frictie rond de drain. Als dit wel de situatie is, moet de dekvloer voldoende body hebben en moeten er aanvullende handelingen worden verricht om alles af te dichten met 063 Euroband en 685 Eurocoat. Toch wil er nog wel eens een zwevende vloer worden gebruikt in appartementencomplexen, omdat zo’n vloer beter geluid absorbeert en je dus minder geluidsoverlast hebt. Als ik dat constateer, zal ik altijd overleggen met de uitvoerder.’
Maar hier in Zutphen hoeft Rob niet aan de bel te trekken. Hij komt regelmatig een kijkje nemen en het loopt goed. Een verdieping hoger checkt hij of de dekking op de leidingen in de douchehoek ten minste drie centimeter is. Hier is een Metal Stud-wand geplaatst met Gipskartonplaten WR. ‘Het betekent in ieder geval dat er goed aandacht moet worden besteed aan het coaten’, legt hij uit. ‘Bij Gipskartonplaten WR en ‘normaal’ gebruik volstaat het om alleen de inwendige hoeken te voorzien van 685 Eurocoat en 063 Euroband. Wanneer geen WR-platen worden gebruikt, moeten de volledige platen in de douchehoek worden voorzien van 685 Eurocoat.’ We kijken ook nog even bij een van de zzp’ers die bezig is met het afdichten van een bankje in de douche, gemaakt van Ytong. ‘Het advies vanuit Forbo Eurocol is om ook hier het liggende gedeelte en de liggende inwendige hoeken altijd te voorzien van 063 Euroband en 685 Eurocoat.’ Dan zit ons bezoek aan het mooie Zutphen er weer op. Een stad met veel historie, maar sinds kort ook een hoogwaardig en modern wooncomplex aan de IJssel rijker.