Regelmatig krijgen wij van klanten te horen dat zij geen behoefte hebben aan de VIB’s (VeiligheidsInformatieBladen) die wij meesturen bij productbestellingen. Echter hebben wij deze beslissing niet zelf in de hand:
“Het meesturen van deze VIB’s is niet de beslissing van Forbo Eurocol, maar dit is wettelijk bepaald. Dit is dan ook belangrijk om dit nog even duidelijk uit leggen naar onze klanten toe”, aldus Manager R&D Dirk Breeuwer.
“Dankzij een Europese verordening mogen in producten alleen chemische stoffen gebruikt worden die in Europa zijn toegestaan. Het systeem die regelt hoe dit moet gebeuren, is het zogenaamde REACH. Dit staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie en Restrictie van Chemische stoffen. Hierin staat dat professionele gebruikers van chemische producten, zoals tegelzetters, stukadoors, vloerleggers etc., moeten worden geïnformeerd over de stoffen die in het product zitten en wat de gezondheidsrisico’s zijn. Wanneer een bedrijf een bepaald product bij ons voor het eerst bestelt, zijn wij verplicht een VIB mee te sturen, ook als de samenstelling van dat product is veranderd.”
“De werkgever moet er hierna voor zorgen dat zijn personeel voldoende is geïnformeerd over de gevaren en de risico’s van de producten waarmee zij te werk gaan”, vult Product Manager Dino Brouwer aan. “In de VIB’s staan aanbevelingen over de beste werkwijze wat betreft een product, vanuit het oogpunt van de gezondheid en veiligheid van uw werknemers.”
Het is voor u als werkgever dus van belang dat u deze VIB’s in huis heeft. De Inspectie SZW (het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) controleert namelijk of u als werkgever kunt aantonen waar u deze VIB’s bewaart. Dit mag zowel digitaal als op papier. “U moet in ieder geval weten waar deze VIB’s zich bevinden in uw bedrijf. Wanneer dit niet het geval is, krijgt u een waarschuwing, bij een volgende overtreding volgen er mogelijkerwijs hoge boetes”, aldus Dirk Breeuwer.
Waar u uw materialen ook inkoopt: elke keer wanneer u voor het eerst een bepaald product koopt, is de leverancier verplicht om een VIB mee te sturen met uw bestelling. En u bent als werkgever wettelijk verplicht om uw werknemers hierover te informeren.
Bekijk hier het artikel: Hoe ga ik om met gevarenetiketten op Eurocol-producten?