Het historische pand van Stadsmuseum Harderwijk blijkt al een attractie op zich. Een zware houten voordeur in de fraai gerestaureerde gevel biedt ons toegang tot het indrukwekkende gebouw. Of liever gezegd: gebouwen, want het museum bestaat uit ten minste drie historische panden, waarvan een deel van de zijvleugel zelfs uit de middeleeuwen zou dateren.
Over een wit marmeren tegelvloer in de hal lopen we verder. Museumdirecteur Corien van der Meulen zal later nog over dat marmer vertellen dat alle tegels zijn verwijderd, gerestaureerd en opnieuw gelegd. Technisch-commercieel adviseur Frank Anepool wacht ons op in het Cultuurcafé, met uitzicht op de binnentuin. Zodra Corien ons van koffie heeft voorzien, vertelt zij enthousiast over de ingrijpende renovatie en herinrichting van Stadsmuseum Harderwijk, waarvoor zij zich zeven jaar lang met hart en ziel heeft ingezet. Wijzend op het LiquidDesign in de kleur Silver in het café: 'Ik ben zo blij dat we voor deze vloer zijn gegaan. Je zult straks tijdens de rondleiding begrijpen wat voor een klus dit is geweest voor de mensen van de aannemer en M2 Vloeren. Ons projectbureau SURE Projectmakers heeft M2 Vloeren aangedragen en ik moet zeggen: ze hebben vakwerk geleverd. De goede akoestiek en blijvende elasticiteit waren voor SURE en architectenbureau De Twee Snoeken reden om ons LiquidDesign te adviseren.' Het architectenbureau ontwierp de hele renovatie van het casco, inclusief alle afwerkingen en kleuren, en verzorgde de technische afstemming ervan.
In de eerste museale ruimte die we bezoeken, de salon met bar en een bonte verzameling elementen en objecten uit de Harderwijkse geschiedenis, geen LiquidDesign op de vloer maar hout. Corien: 'Dat vind ik ook prettig aan LiquidDesign, het laat zich uitstekend combineren met andere materialen en kleuren. Zoals met deze houten vloerdelen, maar ook met de wit marmeren vloer in de hal hiernaast. In de zalen boven zul je zien wat voor een mooi rustig decor de vloeren vormen voor de tentoongestelde objecten en de afwerking van de wanden en plafonds.'
Terwijl we tijdens een introductiefilm worden toegesproken door 'de madam' van deze salon, legt Corien uit dat het museum de geschiedenis van Harderwijk vertelt in twaalf bijzondere episodes, naar een idee van ontwerpbureau XPEX. Die verhalen worden vormgegeven in de verschillende kamers van 'het pension' in dit museum, waar gefingeerde gasten verblijven. In de salon zitten en staan bekende Harderwijkers, uitgevoerd in groene 3D-print. Naast diverse objecten zijn er interactieve tafels die betrekking hebben op de geschiedenis van Harderwijk, met bijbehorend geroezemoes en achtergrondgeluiden. Wie wist bijvoorbeeld dat er in deze stad een universiteit heeft gestaan? En een heuse spionnenschool tijdens de Koude Oorlog? En dat er Ghanese soldaten in deze garnizoensstad hebben rondgelopen, die naast Nederlandse collega's werden ingezet in de Oost? Dan is de madam in de film uitgesproken en zwaait de deur van de salon open om aan de rondleiding te beginnen.
In elke ruimte komt de rust je tegemoet. Niet alleen in kleur - het LiquidDesign is 'opvallend onopvallend' aanwezig - maar ook door de geluiddempende werking ervan. 'Dat scheelt zomaar 15 dB' zegt Frank Anepool. 'Het voorkomt ook de weerkaatsing van geluid en dat is wel zo prettig in een museum.' Corien laat op haar smartphone foto's zien van hoe de verdiepingsvloeren er tijdens de verbouwing bij lagen. Nadat de brede houten vloerdelen waren verwijderd, werden ze afgezaagd en als opvulling aangebracht tussen de eeuwenoude kromme constructiebalken. 'Dat was ook een wens bij de verbouwing', zegt zij, 'zoveel mogelijk gesloopt materiaal hergebruiken. Ook om die reden zijn we blij met LiquidDesign, want daar zitten herwinbare grondstoffen in zoals kurk en plantaardige olie.' Frank: 'Over die opgevulde balkenlaag bracht M2 Vloeren Fermacell-platen aan met daaroverheen een epoxylaag of een egalisatielaag met een of twee lagen primer. Daarop werd het LiquidDesign aangebracht.' Wie nu door de zalen loopt, kan zich nauwelijks voorstellen dat dit voorheen een krakende, piepende bedoening was.
Aangekomen op zolder, legt Corien uit dat de krakende houten vloer, die ook nog eens schots en scheef lag, hier een nog groter probleem vormde. 'Het was een crime om hier een vitrine goed waterpas te stellen. Ook werden er trillingen aan doorgegeven door rondlopende bezoekers. Het was een van de redenen dat het lastig was om bruiklenen aan te vragen.' Frank: 'M2 Vloeren heeft met hun eigen pompwagen zo'n 5.000 kg 920 Europlan Alphy naar boven gepompt om de zoldervloer te egaliseren. Zo hebben ze ook op deze verdieping een stabiele, vlakke basis gecreëerd voor het LiquidDesign.' Het resultaat mag er zijn. Ook hier ligt de vloer er prachtig strak in, waarop de stadsplattegrond met door een beamer aangelichte bezienswaardigheden mooi tot zijn recht komt.
Peter Jan van Lunteren, directeur-eigenaar van M2 Vloeren, beaamt dat dit LiquidDesign-project een behoorlijke uitdaging was om het er perfect in te krijgen. 'Daarom heb ik er zelf ook steeds bovenop gezeten en Frank Anepool is in diverse fasen van het project een kijkje komen nemen. Hij adviseerde bijvoorbeeld om na het egaliseren en primen van de zoldervloer nog een tweede laag 043 Europrimer Alphy aan te brengen.' Als technische hobbels noemt Peter Jan ook de hellingbaan naar de lift en de stootborden van de trap. 'LiquidDesign kun je niet op een hellend vlak toepassen, dus hebben we de platen van de hellingbaan op de grond gelegd en met LiquidDesign afgewerkt. Hetzelfde deden we met de stootborden van de trap, vlakliggend op stucloper. Daarna hebben we ze bevestigd.' M2 Vloeren voerde het project in meerdere fasen uit, afhankelijk van de renovatieplanning van de aannemer. 'We werkten met vier man: de een mengde, een tweede leverde aan, de derde smeerde en de vierde werkte met de prikkerrol. De zolder en de eerste verdieping, samen 500 m², hebben we in één week uitgevoerd. In een latere fase volgde het achterhuis en in een derde fase de begane grond met onder meer het Cultuurcafé. Beneden hebben we ook de houten parketvloeren aangelegd, in de salon en in de tegenoverliggende ruimte, grenzend aan de hal.'
Terug naar de rondleiding. Vanaf de zolder dalen we af naar het achterhuis van het museum, waar momenteel een tentoonstelling van bronzen beelden van Natasja Bennink is ingericht. 'Verspreid door de stad vind je ook beelden van haar van onze twaalf thema's', legt Corien uit. 'Het is een van de manieren waarop we de verbinding tussen de Harderwijkers en hun Stadsmuseum willen versterken. Daarnaast kunnen lokale kunstenaars of kunstenaars met een link met Harderwijk hier exposeren in een gratis toegankelijke zaal. Ook de salon, de binnentuin en het Cultuurcafé zijn vrij toegankelijk voor publiek.' Het vernieuwde en technisch verbeterde museum is ook op een andere manier toegankelijker dan voorheen. Binnenkort krijgt het Stadsmuseum een schilderij van het Rijksmuseum in bruikleen, een portret van de Ghanese soldaat Kees Pop, vereeuwigd door Isaac Israëls. Nu hangt er nog een reproductie, straks dus het originele werk. Vanaf 9 juni 2021 is elke Harderwijker welkom om het schilderij te komen bewonderen, net als bezoekers van buiten de stad uiteraard.