Optrekkend vocht is killing voor een strakke LiquidDesign-vloer. Hetzelfde geldt voor achtergebleven lijmresten. Stap 1 is daarom altijd een nauwkeurige controle van de ondervloer en de constructie. Ligt de vloer op zand of is deze vrijdragend geventileerd? Is er een vochtscherm nodig? Breng deze dan eerst aan. Zorg altijd voor een schone, vlakke ondergrond, dus als er oude vloerbedekking is verwijderd, schuur dan achtergebleven lijmresten weg en zuig de vloer schoon voordat je gaat egaliseren.
Een goede voorbewerking van de ondervloer is essentieel voor een vlakke toplaag in het eindresultaat. Gebruik 044 Europrimer Multi voor het voorstrijken van een cementgebonden ondergrond, of
043 Europrimer Alphy bij gipsvezelplaten of anhydrietvloeren, behalve als je een vochtscherm hebt aangebracht met 026 Euroblock Multi. In dat geval is primen voor het egaliseren niet meer nodig. Breng de primer langs plinten aan met een kwast, zodat de egalisatie ook hier goed uitvloeit en niet 'hoger blijft staan' dan elders op de vloer. In dat geval zou het LiquidDesign aan de randen namelijk terugvloeien en door te weinig dekking kunnen de kurkdeeltjes in het mengsel zichtbaar worden, wat afbreuk doet aan het eindresultaat. Zodra het vochtscherm of de primerlaag volledig droog is, kun je starten met egaliseren. Gebruik hiervoor naar keuze de cement- of gipsgebonden Eurocol-egaliseermiddelen, zoals 960, 975, 990, 920, 925 of 924.
Om mogelijke luchtbellen in de LiquidDesign-massa te voorkomen, is het belangrijk om de geëgaliseerde vloer na droging de volgende dag opnieuw voor te strijken met 044 Europrimer Multi*). Dit vervangt het aanbrengen van een of twee schraplagen. Bijkomend voordeel hiervan is dat als de LiquidDesign-vloer in de toekomst ooit zou moeten worden vervangen, deze tijdens het verwijderen gemakkelijker loslaat van de ondervloer. Gebruik voor het voorstrijken een vachtroller en werk met weinig druk. Rol met overlappende bewegingen. Zo raak je de ondergrond overal tweemaal. Dezelfde techniek pas je ook toe met de eerste primerlaag, vóór het egaliseren. Laat de 044 minimaal twee uur drogen, dit voorkomt een reactie tussen een te natte primer en het polyurethaan (PU) in het LiquidDesign! Na droging van deze laag primer ligt er een perfect gesloten ondergrond om LiquidDesign op aan te brengen. Harde werkers opgelet: water en zweetdruppels in nat LiquidDesign kunnen zichtbare sporen achterlaten in de toplaag. Voorkom dit dus!
*) Let op: na egaliseren met 920 Europlan Alphy, 924 Europlan Hybrid of 925 Europlan Alphy Direct (bijvoorbeeld op anhydriet) is het noodzakelijk om tweemaal voor te strijken met 043 Europrimer Alphy. Dit omdat gips sterker absorbeert dan cement.
Nat-in-nat werken is de sleutel tot een fraaie LiquidDesign-vloer. Werk daarom altijd met meerdere mensen samen, in aantal afhankelijk van de oppervlakte van het project. Idealiter werk je met één persoon die mixt, één die smeert en één om te prikkerrollen. Op grotere projecten kun je dit aantal bijvoorbeeld verdubbelen. Maak vooraf een vakverdeling in de gewenste vierkante meters. Zo behoud je het overzicht en voorkom je dat je te dik of te dun smeert. Degene die smeert, bepaalt het tempo. De prikkerroller verdeelt de kurk en voert zo nodig correcties uit, terwijl de smeerder doorwerkt. Verwerk een gemengde emmer binnen 8 à 9 minuten. Voor het mixen en overgieten heb je 3 minuten nodig. Daarom start de menger 3 à 4 minuten voordat de smeerder zijn emmer leeg heeft. Te vroeg mengen betekent minder verwerkingstijd, te laat maakt nat-in-nat werken lastig. De mixer is dus de regisseur van een goed geoliede machine! Houd bij het smeren voor elke emmer evenveel tijd aan en giet de emmer zo snel mogelijk uit over de vloer. Verwerkingstijdsverschillen en te lang in de emmer staan van het LiquidDesign kan leiden tot kleurverschil. Voor een laagdikte van 2,5 mm LiquidDesign heb je 2,5 kg per m² nodig. Een 15 kg-verpakking is dus goed voor 6 m².
Lak de vloer 1 dag na het aanbrengen - in ieder geval binnen 48 uur - af met 355 LiquidDesign Finish 2-componentenlak. Het verbruik is 125 à 150 gram per m², aan te brengen in één arbeidsgang. Heb je nog weinig ervaring met LiquidDesign, gebruik dan een maatbeker. Schud component A goed door en meng deze lak gedurende 3 minuten, terwijl de harder B wordt toegevoegd. Gebruik een zeef om het mengsel in een schone mengemmer over te gieten. Meng de lak in deze emmer nog 1 minuut en laat deze vervolgens 10 minuten ‘rijpen’. Gebruik een 11 mm-microvezelroller en bedenk dat deze aanvankelijk 400 gram lak opneemt! Giet de lak zo uit over de vloer dat je goed nat-in-nat kunt werken.
Begin 50 cm uit de wand en giet de streng lak evenwijdig aan de wand uit. Rol deze streng lak vervolgens uit van links naar rechts en nog eens terug met een verzadigde roller. Doe dit 40-50 cm van je af en 40-50 cm naar je toe. Op deze manier heb je goede controle over wat je aanbrengt op 1 m². Giet de volgende streng lak 1,5 meter uit de wand en rol deze op dezelfde manier uit, waarbij de lakbanen elkaar steeds raken. Rol de lak in de hele ruimte na van links naar rechts, terwijl je spijkerschoenen met stompe noppen van 1 cm draagt en achteruit van het werk terugloopt. Trek je roller nooit terug maar til deze uit de lak om aanzetten te voorkomen. Kwast de vloer langs de plinten nauwkeurig met volledige dekking en rol dit na met een 11-mm microvezelroller van 10 cm breed. Zo kunnen geen 'glansplekken' ontstaan in de matte afwerking en voorkom je bovendien plaatselijk vergelen van het LiquidDesign omdat daar dan te weinig UV-block is aangebracht.
Werk ook bij het lakken bij voorkeur met drie personen volgens een goede taakverdeling: mengen, de lak over de vloer verdelen en uitrollen. Zo werk je in alle rust nat-in-nat. De menger kan ook tegen de plinten kwasten en bijvoorbeeld tape verwijderen. Belangrijk: ventileer goed, maar vermijd tocht. Slechte ventilatie geeft witte vlekken in de lak! Het resultaat van deze werkwijze? Een prachtige LiquidDesign-vloer met een warme, natuurlijke uitstraling!
Klik hier voor meer informatie over LiquidDesign.