LiquidDesign is een gesloten vloerafwerking, BetonDesign en FloorColouring hebben een open structuur. Bovendien kun je BetonDesign ook als wandafwerking toepassen. Deze verschillende afwerkingen vragen ook voor het aflakken om verschillende producten, gereedschappen en werkwijzen, die we hierna per tip bespreken.
Bij het aflakken van FloorColouring en BetonDesign op de vloer ga je hetzelfde te werk. Gebruik voor beide een 13-mm nylonroller. Voor een goede verankering tussen de vloerafwerking en de laklaag, breng je eerst een laag van circa 75 gram per m² 301 BaseSealer aan, de ééncomponent-basislak. Deze zorgt voor een goede hechting, impregneert en sluit niet volledig af. Dit wordt zichtbaar met het aflakken met de tweecomponentenlak 311 TopCoat. Je ziet dan de FloorColouring of het BetonDesign onder de sealer donker opkleuren, ten teken dat je één pakket creëert met een goede verankering. Daarbij zorgt de 301 ervoor dat je een langere verwerkingstijd krijgt voor de 311. Bij BetonDesign op de wand is sealen met 301 BaseSealer niet nodig omdat hierop geen sprake is van mechanische en/of drukbelasting. Wel is het raadzaam om twee lagen 311 TopCoat aan te brengen als er voor een wand in de ruimte een kooktoestel of kraan aanwezig is. Doe dit dan wel op de hele wand om verschil in glans/matheid te voorkomen.
NB Bij toepassing van het 1-component-laksysteem worden andere lakrollers gebruikt (zie het productinformatieblad).
De belangrijkste tip voor het aflakken van elke Eurocol-designvloer is: verdeel de lak gelijkmatig en werk altijd nat in nat. In een smalle gang of in kleinere vertrekken in een woning kun je dit misschien in je eentje doen, maar werk op grotere oppervlakken altijd met een team van minimaal twee of drie mensen. Idealiter mengt een persoon de lak, brengt de tweede verwerker deze aan op de vloer en rolt een derde de lak na (bij LiquidDesign). Deze werkwijze geeft je de tijd en rust om netjes te werken, want het aflakken verloopt dan als een geoliede machine. Bij FloorColouring en BetonDesign is degene die de lak verdeelt, ook degene die de lak narolt. Werk ook nat in nat langs plinten en plafonds. Denk als een schilder. Die kwast ook niet eerst de hele kamer rond met een strook verf van 10 cm breed, want die blijft na droging altijd zichtbaar. Droogt een eerste strook lak op, dan kun je rollen wat je wilt: die afscheiding krijg je niet meer weg.
Voor de 311 TopCoat op BetonDesign en FloorColouring is het verbruik 50-75 gram per m². Let wel: dit is met een verzadigde roller. Houd er dus rekening mee dat circa 450 gram lak in een nog droge roller van 25 cm verdwijnt, voordat je begint met aflakken. Plaats de roller op een niet buigzame steel. Dit geeft je meer gevoel in je vingers zodat je niet te hard drukt en er geen onregelmatigheden in de laklaag ontstaan. Laat de (verzadigde) roller het werk doen, de zuiging van de ondergrond bepaalt de hoeveelheid lak. Begin door de roller voor je voeten neer te zetten en deze van links naar recht steeds verder uit te rollen. Hierna rol je haaks over deze lakstrook heen, zodat de lak nu goed verdeeld is. Sla met de volgende lakbaan een stukje over, zodat je bij het haaks rollen over die lakstrook steeds weer aansluit op de vorige lakstrook. Besteed extra aandacht aan deze overlapping, door daar je roller een paar keer doorheen te rollen! Nu is het zaak om nog rustig na te rollen. Dit doe je dan ongeveer in dezelfde beweging als de tekening die in de vloer zit: kriskras bij BetonDesign of met een (halvemaan)slag bij FloorColouring. Trek je roller nooit terug - dan ontstaan er zichtbare aanzetten - maar til deze uit de lak. Lak de vloer langs plinten af met een kwast en rol deze stroken direct na met een 13-mm nylonroller van 10 cm breed.
LiquidDesign is niet absorberend, dus gaan we hierbij anders te werk dan bij BetonDesign en FloorColouring. Hiervoor gebruiken we de tweecomponentenlak 355 LiquidDesign Finish die we op de vloer uitgieten. Het verbruik is 125 à 150 gram per m², dus met een 5kg-verpakking lak plus harder kun je ongeveer 35 m² aflakken. Ook hier weer geldt dat een nieuwe roller, in dit geval een 11-mm microvezelroller van 50 cm breed, bijna 1 kg lak opneemt dus houd hier rekening mee. Heb je nog weinig ervaring met LiquidDesign, gebruik dan een maatbeker. Giet hiermee 125-150 ml (= gram) uit over een strekkende meter. Begin 50 cm uit de wand en giet de streng lak evenwijdig aan de wand uit. Rol deze streng lak vervolgens uit van links naar rechts en nog eens terug met een verzadigde roller. Doe dit 40-50 cm van je af en 40-50 cm naar je toe. Op deze manier heb je goede controle over wat je aanbrengt op 1 m². Giet de volgende streng lak 1,5 meter uit de wand en rol deze op dezelfde manier uit, waarbij de lakbanen elkaar steeds raken. Kwast de vloer nauwkeurig langs de plinten en rol dit na met een 11-mm microvezelroller van 10 cm breed. Rol de lak in de hele ruimte na van links naar rechts, terwijl je spijkerschoenen met stompe noppen van 1 cm draagt en achteruit van het werk terugloopt. Net als bij BetonDesign en FloorColouring geldt: trek je roller nooit terug maar til deze uit de lak en met goed teamwork heb je tijd om in alle rust nat in nat te werken.
Oefening baart kunst. Reeds vele collega's, zowel project- en woninginrichters als tegelzetters, gingen je voor met een praktijktraining in ons instructiecentrum in Wormerveer. Je leert er de fijne kneepjes van BetonDesign, FloorColouring en LiquidDesign, inclusief het aflakken. Bij voldoende animo plannen wij periodiek trainingen in. Aanmelden kan via je Technisch-commercieel adviseur.