In de koudere wintermaanden is het extra belangrijk om de pvc-stroken goed te laten acclimatiseren. Lees hiervoor de richtlijnen van de leverancier. Hetzelfde geldt voor de toe te passen Eurocol-producten. Door alle materialen tijdig in de ruimte op te slaan waar de vloer wordt geïnstalleerd, voorkom je grote temperatuurverschillen. Denk maar aan een volgeladen bus die buiten bij nachtvorst staat te wachten tot de volgende werkdag. Door ruim vooraf te acclimatiseren, voorkom je problemen door krimp en uitzetting. Bovendien laten de materialen zich soepeler verwerken als deze op de geadviseerde temperatuur zijn opgeslagen.
Het lijkt een open deur, maar pvc-visgraat verlijmen op een ondergrond die niet perfect vlak is, is vragen om problemen. Kom je daar met LVT (Luxury Vinyl Tiles)-stroken in een 'rechttoe rechtaan' wildverbandpatroon nog weleens mee weg, begin er bij pvc-visgraat beslist niet aan. Dit leidt namelijk onherroepelijk tot kiervorming tussen de stroken en dat doet flink afbreuk aan het eindresultaat. Breng daarom altijd eerst een egalisatielaag aan van minimaal 3 mm dik. Die dikte helpt ook om het vocht uit de lijm te kunnen absorberen. Gebruik voor het egaliseren een vlakspaan of een rakel en een prikroller voor de finishing touch.
Welke Eurocol-lijm je voor pvc-visgraat kiest, hangt af van de omvang van het project, het type pvc-strook en de verwerkingsomstandigheden. Gebruik bij voorkeur de
640 Eurostar Special . Deze heeft een lange open tijd en werkt heel prettig, vooral ook omdat pvc-visgraatstroken meestal relatief klein zijn. Met de 640 heb je ruim de tijd om stroken zo nodig te corrigeren, zonder geknoei. Bepaal eerst je werklijn en begin hierop met het verlijmen van een aantal stroken. Een handig hulpmiddel hierbij is een grote vierkante pvc-tegel om de eerste visgraatstroken tegenaan te leggen. Let op: je kunt de visgraat pas verder opbouwen zodra je de eerste stroken niet meer kunt verschuiven. Voor een visgraatvloer van XL-stroken kun je het best voor de 646 Eurostar Premium kiezen, voor extra dimensiestabiliteit. Deze lijm heeft een harde lijmfilm en is hierdoor ideaal voor vloerbedekking met een matige dimensiestabiliteit. Zo voorkom je naadvorming. Gebruik voor elke lijm de juist lijmkam: de A2 voor de 640 en de Pajarito-tandvorm Fein 61 voor de 646.
Het leggen van een pvc-visgraatvloer vergt aanzienlijk meer tijd dan het installeren van een 'rechttoe rechtaan' pvc-vloer. Visgraat is bewerkelijk dus kun je per tijdseenheid simpelweg minder meters maken. Verlijm daarom steeds een relatief kleine oppervlakte tegelijk en bereid het snijwerk slim voor, vooral langs wanden waar al plinten zijn geplaatst. Snijd als het even kan de randstroken vóór het verlijmen op maat, zodat je niet hoeft te meten en te snijden boven een nat lijmbed. Haast is bij visgraat een slechte raadgever, houd dus goed rekening met de voorgeschreven droogtijden en let ook op de relatieve luchtvochtigheid. Is deze hoog, wacht dan langer voordat je de pvc-stroken plaatst. Een goede egalisatielaag van voldoende dikte bewijst zijn nut bij de afvoer van vocht uit de lijm. Bij een lage relatieve luchtvochtigheid droogt de lijm sneller en kun je het best wat kleinere vloeroppervlakken tegelijk insmeren.
Blijf tijdens de voorbereidingen en het installeren van de pvc-stroken letten op de details. Stapel vooraf de pakken pvc-stroken netjes op. Maak de stapels niet te hoog en laat uiteinden en zijkanten niet uitsteken zodat alle stroken mooi vlak blijven liggen. Heb je een visgraatbaan gelegd, wals deze dan zorgvuldig na voordat je verdergaat aan een nieuwe baan. Herhaal dit walsen 30 tot 60 minuten na de eerste keer voor een prachtig vlak en naadloos resultaat.
Toch nog vragen? Raadpleeg onze afdeling Technische adviezen of je Technisch-commercieel adviseur.