Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Grootformaattegels en slabs verlijmen doe je zo!

1. Bepaal de juiste tegeldikte en egaliseer

Trend in tegeltechniek is dat grootformaattegels en platen steeds dunner worden. De klant kan van alles willen, maar het is verstandig om vooraf in overleg de minimaal benodigde tegeldikte te bepalen. Forbo Eurocol adviseert om platen van 3 tot 5 mm dikte bij voorkeur alleen voor wanden toe te passen. Op de vloer adviseren we een minimale dikte van 6 mm. Omdat vloeren worden belopen en zwaarder worden belast dan wanden, is een maximaal lijmcontactvlak hier essentieel. Een vlakke ondergrond is voor grootformaat een absolute voorwaarde. Daarom adviseren wij om de wand en vloer altijd vooraf te egaliseren.

Egaliseren tips 3

2. Werk met buttering/floating en een tegelnivelleersysteem

Een maximaal lijmcontactvlak bereik je met de buttering/floating-methode, ook wel dubbelzijdige verlijming genoemd. Eerst breng je met de juiste lijmvertanding lijmrillen aan op de vloer of wand. Vervolgens smeer je met de vlakke kant van je lijmspaan een gesloten lijmvlak op de rugzijde van de tegel of slab. Het is verstandig om het lijmcontactvlak af en toe te controleren door een tegel of slab los te nemen van de vloer of wand. Wordt hierbij zichtbaar dat er geen sprake is van een 100% lijmcontactvlak, pas dan je werkwijze aan. Bijvoorbeeld door de stand van je lijmkam aan te passen of door een grotere vertanding te kiezen. Een handig hulpmiddel bij het verlijmen van grootformaat is een tegelnivelleersysteem. Met een tang, clips en keggen stel je de tegels of slabs perfect vlak af ten opzichte van elkaar. Let op: het corrigeren van de onderlinge tegelhoogte mag nooit ten koste gaan van het lijmcontactvlak! Ook daarom is vooraf egaliseren, en zo nodig repareren, belangrijk.

Tegelnivelleersysteem 3b

3. Check de wanden en bereid deze voor

Controleer voor het betegelen van wanden of deze voldoende draagkrachtig en stabiel zijn om het gewicht van het tegelwerk te kunnen dragen. De juiste ondergrond is voldoende vlak, droog, vet-, vuil- en stofvrij. Werk je over bestaand tegelwerk, ontvet dit dan met 014 Euroclean en strijk het vervolgens voor met 051 Europrimer Quartz . Wanden strijk je voor met 099 Dispersieprimer en vlak je zo nodig uit met 955 Wandostuc , in een laagdikte van 2 tot 50 mm. Verlijm de tegels of slabs hierna met een hoogwaardige cementgebonden Eurocol-poedertegellijm, zoals de 765 Ecolight .

955 Wandostuc

4. Controleer en egaliseer de dekvloer

Controleer voor het egaliseren van de dekvloer of deze voldoende druk- en trekvast is. Ook moet deze droog, vet-, vuil- en stofvrij zijn. Egaliseer een zand-cementdekvloer met een geschikt egaliseermiddel, zoals de 990 Europlan Direct (in droge ruimten, 1-20 mm) of
923 Europlan Extreme (in natte ruimten, 2-20 mm). Veel tegelzetters kiezen voor de sneldrogende 924 Europlan Hybrid , die geschikt is voor zowel cement- als gipsgebonden vloeren, zoals anhydriet. Ook voor het tegelen over bestaande vloertegels geldt: ontvetten met 014 Eurcoclean en voorstrijken met 051 Europrimer Quartz. Voor het verlijmen van grootformaatvloertegels en slabs zijn diverse Eurocol-lijmen geschikt, zoals 720 Unicol , 765 Ecolight (verschillende mengverhoudingen voor vloer en wand) of de 795 Uni-Quick voor een snelle verlijming met een goed vloeivermogen. Er is geen wet van Meden en Perzen, elke tegelzetter heeft zo zijn eigen voorkeuren.

ondergrond

5. Voeg het tegelwerk en kit naden en voegen af

Het afvoegen van grootformaattegels en slabs gebeurt op dezelfde manier als bij 'normaal' tegelwerk. Voor wanden adviseren wij een minimale voegbreedte van 2 mm en voor vloeren minimaal 3 mm. Afhankelijk van je voorkeur, gebruik je de 706 Speciaalvoeg WD of de 717 Eurofine WD, die een extra fijne structuur heeft. Zorg voor een optimale voegvulling door de voegen vooraf goed schoon te houden of te maken, vrij van lijmresten, vuil of stof. Voorkom ook nadelige werkomstandigheden, zoals tocht en extreme warmte. Spons de voegen na 2 à 3 uur grondig na, dit zorgt voor een mooie egale voegkleur na volledige afbinding. Ook voor het netjes afkitten en de waterdichtheid is het uiteraard van belang om in- en uitwendige hoeken, naden en leidingdoorvoeringen vrij te houden van lijmresten, vuil of stof. De hoogwaardige 880 Euroseal Silicone is leverbaar in diverse kleuren, die mooi matchen met het Eurocol-voegmiddelenassortiment. Voor het duurzaam waterdicht afkitten van doucheputten, douchegoten, etc. is er de 881 Euroseal Epoxy . Een hoogwaardige afdichtingskit op basis van 2-componenten epoxy, voor jarenlang zorgeloos bad- en doucheplezier.

880 en 881