Opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan tegelwerk. Bij iedere type en formaat tegel is het voegwerk een belangrijke beeldbepaler. Daarnaast beschermt een goede voeg tegen vuil en vocht. Maar welke voeg moet je kiezen en wanneer? Als je de volgende 5 tips opvolgt, bereik je altijd het beste resultaat.
Bij grote vloervelden zijn snelheid en verwerkingsgemak doorslaggevend voor de voegkeuze. 692 Voegenbreed is populair voor supermarktvloeren dankzij de ‘poedermethode’. Waterig voegmateriaal wordt met een wisser ingevoegd en ‘nagepoederd’ met droog voegmateriaal dat het restwater bindt. Overtollig voegmateriaal kan worden hergebruikt, er worden snel ‘meters gemaakt’ en het resultaat is een volle, strakke voeg.
In natte ruimten voorkomt de voeg samen met de tegel en de kitvoeg dat er vocht achter of onder het tegelwerk komt. Hiervoor is de 706 Speciaalvoeg WD het meest toegepaste voegmiddel en een begrip in Nederland. De verwerkingseigenschappen van dit stofarme product zijn zeer prettig. Door behoefte uit de markt aan een fijne voegstructuur hebben wij daarnaast de 717 Eurofine WD in het assortiment opgenomen. Ideaal voor smalle voegen en tegels met gerectificeerde kanten.
Speciaal voor ruimten met hoge eisen aan onderhoud en reiniging is er de 716 Eurodur HP. Bestand tegen agressievere schoonmaakmiddelen en daarom bij uitstek geschikt voor zwaarbelaste ruimten en in buitensituaties. Ook is deze voeg geschikt voor hogedrukreiniging (bv. bij graffiti) dankzij de hoge buig- en druksterkte. Voor grootkeukens met HACCP-eisen (risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen) is de 703 Lijm- en Voegepoxy de enige juiste keuze, voor een gladde, ondoordringbare afwerking.
Ook (extreem) wisselende temperaturen en relatieve luchtvochtigheid bepalen de keuze van het voegmiddel en de werkwijze. Lagere temperaturen vertragen het verharden van cement en hogere temperaturen versnellen de afbinding. De 706 Speciaalvoeg WD is snel afbindend (vooral donkere kleuren) en kan na 15 tot 20 minuten worden nagesponsd, dus prima geschikt bij koude omstandigheden. Bij hogere temperaturen is de 717 Eurofine WD een goede keuze, dankzij een tragere afbinding.
De kleur van de voeg bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van het tegelwerk. Een contrasterende voegkleur benadrukt het lijnenspel in het tegelwerk, een voeg in dezelfde kleurtoon als de tegel geeft een mooi egaal tegelvlak als resultaat. Wil de klant dezelfde kleur voeg op de wand en vloer, dan bepaalt de kwaliteit van de tegel of dit mogelijk is. Tussen wandtegels met een zuigende scherf droogt een voeg namelijk anders op dan tussen dichte grestegels. Ook de ondergrond en het type tegellijm hebben invloed op de kleur. Met het oog op vervuiling is het beter om een donkerder voegkleur voor de vloer te adviseren. Een combinatie van twee voegmaterialen is goed mogelijk, bijvoorbeeld een lichte kleur 717 Eurofine WD op de wand en een donkerder kleur 706 Speciaalvoeg WD voor de vloer.
Advies nodig bij de juiste voegkeuze? Raadpleeg uw Technisch-commercieel adviseur of onze technische helpdesk.
Klik hier voor het complete Eurocol-voegproductenassortiment.