BetonDesign is eenvoudig te verwerken, maar check altijd eerst de ondergrond. Rust de vloer bijvoorbeeld op zand, of is er sprake van geen of matige vloerventilatie, breng dan voor het egaliseren eerst een vochtscherm aan. Het hybride egaliseermiddel 924 Europlan Hybrid is dankzij zijn extreem hoge druksterkte van 50 N/mm² bijzonder geschikt als basis voor een BetonDesign-vloer. Deze draagt bij aan de uitstekende drukbelasting van de vloer en dat is bijvoorbeeld prettig bij het gebruik kantoorstoelen en -meubelen. De 924 is geschikt voor zowel cement- als gipsgebonden ondervloeren, is krimparm en ook perfect toe te passen op vloeren met oude lijmresten. Strijk wanden zo nodig vlak met de cementgebonden wandegalisaties 658 Wandoforte of 955 Wandostuc . Is een (gipsgestukte) wand vlak genoeg, dan kun je hier de eerste laag BetonDesign direct op aanbrengen, ook als deze is afgewerkt met muurverf, mits die verflaag voldoende hechting heeft.
Is de vloer of wand goed vlak en voorbereid, dan kan het BetonDesign hier direct op worden aangebracht. Voorstrijken met een primer is dus niet nodig, ook niet op een geverfde (gips)wand. Let wel op dat de ondergrond goed vet- en stofvrij is, maar dit geldt uiteraard voor de verwerking van elk Eurocol-product. BetonDesign wordt geleverd als een kant-en-klare pasta in de gekozen kleur. Meng de pasta voor het aanbrengen goed door en gebruik hiervoor eenzelfde, schoon mengijzer als voor het mengen van het egaliseermiddel. Meng de pasta in de emmer op een laag toerental totdat deze helemaal egaal van kleur is.
Voor het aanbrengen van de eerste laag BetonDesign maak je gebruik van een Venetiaanse spaan. Doe dit door steeds een kleine hoeveelheid pasta gelijkmatig uit te smeren, waardoor deze makkelijk te verwerken is. Vervolgens komt het aan op 'de hand van de meester'. Door willekeurige slagen te maken, breng je 'tekening' aan in het werk. Overleg vooraf met de klant hoe die de BetonDesign-structuur hebben wil, een proefstuk is hierbij een handig hulpmiddel. Vermijd een repeterende slag, zodat een levendig, gevarieerd patroon ontstaat. Breng ook steeds voldoende pasta op, zodat de kleur van de ondergrond geheel wordt gedekt. Naast willekeurige slagen in het werk, bepaal je de structuur van de eerste laag ook met de gekozen grootte van de Venetiaanse spaan en door meer of minder materiaal te gebruiken.
Na droging van de eerste laag BetonDesign schuur je deze op met korrel 150 (machinaal) of korrel 180 (handmatig). De droogtijd bedraagt 2 tot 3 uur, afhankelijk van de laagdikte en de verwerkingsomstandigheden. Gebruik voor het machinaal schuren een excentrische schuurmachine of een eenschijfsschuurmachine. Ook tijdens deze bewerking bepaal je zelf de structuur van de betonlook. Je kunt hiervoor de intensiteit van het schuren variëren, maar bijvoorbeeld ook afwisselend nieuwe en gebruikte, deels versleten schuurschijfjes toepassen. Verwijder het schuurstof op vloer en wand altijd met een stofzuiger met borstelmondstuk en breng vervolgens de tweede laag BetonDesign aan volgens dezelfde werkwijze als de eerste. Let op: de hoek waarin je de spaan vasthoudt op het werk is bepalend voor de uiteindelijke structuur en tekening op de vloer of wand.
Na circa drie uur drogen, kan ook de tweede laag worden geschuurd, op dezelfde wijze als de eerste. Verwijder het schuurstof opnieuw met een stofzuiger met borstelmondstuk. Voor de afwerking van een BetonDesign-vloer breng je altijd eerst een laag 301 BaseSealer aan. Verdeel de sealer gelijkmatig met een 13mm-nylonroller. De sealer vormt een goede hechtlaag voor de afwerklak op het BetonDesign en hij maakt het bovendien makkelijker om nat-in-nat te werken, zodat geen aanzetten en overgangen ontstaan. Om diezelfde reden is het raadzaam om altijd met minimaal twee man te werken. Afhankelijk van de verwerkingsomstandigheden, is de 301 BaseSealer na drie tot vier uur droog. Lak de vloer nu verder af met 311 TopCoat , ook weer met een 13mm-nylonroller. Doe dit gelijkmatig, terwijl je de roller in willekeurige richtingen door de lak beweegt, volgens het patroon van het BetonDesign. Zo bereik je beter het gewenste gevarieerde 'betoneffect', want rechte lakbanen kunnen zichtbaar blijven. Let op: til de roller na een rolbeweging altijd omhoog uit de lak. Als je de roller 'terughaalt', ontstaan namelijk aanzetten die na droging zichtbaar blijven. Voor het aflakken van een BetonDesign-wand is geen BaseSealer als tussenlaag nodig. Wanden worden niet mechanisch belast en hierop is het eenvoudiger nat-in-nat te werken. Voor het aflakken van een BetonDesign-wand is één laag 311 TopCoat voldoende.
Klik hier voor meer informatie over BetonDesign.
Bekijk hier de instructievideo voor het verwerken van BetonDesign.