Was voorheen een minimale tegeldikte van 15 tot 20 mm de norm, tegenwoordig is Mustang leisteen er ook al in 10 mm. Dunne, gekalibreerde tegels zijn fraai en lichter om te verwerken, maar ze brengen ook extra risico’s met zich mee. Los van de kans op breuk zijn ze extra gevoelig voor spanningen die in de vloer ontstaan tijdens het drogen. Dit laatste gaat op voor elk formaat Mustang leisteen, maar vooral dunne, grootformaattegels, zoals 60x60 of 80x80 cm, kunnen hierdoor kromtrekken en vervormen. Leisteen uit diepere aardlagen is compacter van structuur en heeft hier minder last van door minder poriën in het materiaal. Dit kun je aan de buitenkant echter niet zien. Speel daarom op zeker en kies bij grootformaat Mustang leisteen voor een tegeldikte van minstens 15 mm.
Mustang leisteen is een natuurproduct. Dit betekent dat de tegels gevoelig zijn voor vocht dat ze kunnen opnemen bij het zagen/kalibreren en tijdens de opslag. Na het kalibreren worden de natte tegels tegen elkaar aan gestapeld in een krat, waarna ze lang vochtig blijven. Laat de tegels daarom voor het installeren goed drogen in een goed geventileerde ruimte. Gebruik houten afstandhouders om de tegels los van elkaar te zetten. Laat de tegels minimaal drie dagen voor verwerking acclimatiseren in de ruimte die zal worden betegeld. Verwijder na droging eventueel achtergebleven zaag- of slijpstof. Breng op de achterzijde van de tegel vooraf een goede aaneengesloten lijmlaag aan om het vochtopnemend vermogen van de tegel tot een minimum te beperken. Laat de lijmlaag goed drogen en let op dat ook de pastegels goed droog zijn!
De ondergrond moet goed vochtabsorberend zijn en mag het voorgeschreven maximale restvochtpercentage niet overschrijden. Dit beperkt vochtintreding op de achterzijde van de tegel tot een minimum. Daarom mag Mustang leisteen nooit rechtstreeks worden verlijmd over een bestaande tegelvloer of een andere gesloten ondergrond! Op een geëgaliseerde tegelvoer kan dit wel. Behandel de ondergrond voor volgens de standaardvoorschriften, dus eventueel schuren, goed stofvrij maken, voorstrijken, enzovoort. Let op: zorg ervoor dat het restvochtpercentage in de vloer na het verlijmen ook later niet kan oplopen door externe factoren, bijvoorbeeld lekkage.
Dankzij hoogwaardige Eurocol-lijmen is het niet langer nodig om leisteentegels in de specie te kloppen. Natuursteenverwerkers kozen vaak voor die methode in de tijd dat de leisteentegels nog flink in dikte verschilden. Door de verbeterde zaagtechnieken zijn Mustang leisteentegels tegenwoordig gekalibreerd en is er toch nog sprake van dikteverschil, dan kan dit ook prima met lijm worden opgevangen. Zo kun je met de Eurocol-middenbedlijm 720 Unicol probleemloos dikteverschillen in natuursteen van 3 tot 4 mm nivelleren. Op een cementgebonden ondergrond raden wij de sneldrogende 795 Uni-Quick of 705 Speciaallijm aan.
Verlijm de leisteentegels na droging van de aangebrachte lijmlaag en na voorbehandeling van de ondergrond met 795 Uni-Quick of 705 Speciaallijm volgens de buttering-floating methode. Hiermee wordt een nagenoeg 100 procent volledig lijmcontactvlak gerealiseerd. Na het drogen van de lijm kan de tegelvloer worden afgevoegd met 706 Speciaalvoeg WD of 717 Eurofine WD.
Met het opvolgen van deze 5 tips installeert u moeiteloos een fraaie Mustang leisteenvloer. Toch nog twijfels of vragen? Raadpleeg uw Technisch-commercieel adviseur of onze technische helpdesk.