Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

LVT in Hongaarse punt: in 5 stappen naar mooi ambachtelijk vakwerk

1. Kies voor hoogwaardig LVT

Voor deze tips voor het installeren van een Hongaarse punt gaan we uit van Allura Dryback LVT-planken van Forbo Flooring. Deze hoogwaardige stroken blinken uit in uitstekende stabiliteit en vormvastheid, precies wat je hebben wilt bij het installeren van dit type vloer. De Hongaarse punt wordt nog weleens verward met een visgraatvloer, maar er is een essentieel verschil. Bij visgraat worden de stroken of planken met de kopse kanten haaks tegen elkaar gelegd in een hoek van 90 graden. Bij een Hongaarse punt is die hoek 40 of 60 graden waardoor visueel rechte banen ontstaan, wat een rustiger beeld geeft. Veel komt dus aan op secuur meet- en snijwerk. Een Hongaarse punt kun je in twee legpatronen installeren. Bij de eerste optie plaats je steeds een baan stroken met de schuine kopse kant strak tegen elkaar aan. Bij de tweede mogelijkheid leg je tussen die ‘schuine’ banen steeds een baan rechte stroken in de lengte, ook tegen de wand, wat een heel ander beeld oplevert. Het is goed om beide opties vooraf met de klant te bespreken.

Punt 5e

2. Creëer een perfect vlakke ondergrond

Zoals bij elke LVT-vloer, is een perfect vlakke vloer essentieel voor een mooi eindresultaat. Niets is zo ontsierend als hobbels of putjes die door strijklicht zichtbaar worden. Onregelmatigheden of oneffenheden in de ondervloer kunnen er ook voor zorgen dat de LVT-stroken tijdens het installeren verschuiven. Besteed daarom vooraf veel aandacht aan het schuren, stofvrij maken, voorstrijken en egaliseren van de vloer. Schuur voor het installeren ook eventuele oneffenheden langs wanden of bij deuren weg. Nog een belangrijk aandachtspunt is het acclimatiseren van de LVT-stroken en primers, egaliseermiddelen en lijmen. Dit geldt zowel ’s winters als zomers. Ideaal is om alle materialen tijdig op het project op te slaan, zodat deze dezelfde temperatuur hebben als de ruimte waarin ze worden verwerkt. Minimaal 48 uur acclimatiseren wordt aanbevolen.

ondergrond

3. Lijn de vloer uit en verlijm de eerste baan

Om het LVT-strokenpatroon nauwkeurig uit te lijnen, plaats je een rechte spatlijn precies in het midden tussen de twee verst uit elkaar liggende wanden van de ruimte. Hierna leg je de LVT-stroken ‘droog’ langs deze lijn uit. Hiermee controleer je of de stroken naar beide wanden toe goed uitlijnen. Zo nodig kun je de centrale lijn nog iets verleggen, bijvoorbeeld om snijverlies te beperken of lastige sneden te vermijden. Is alles goed uitgemeten, begin dan met het verlijmen van de LVT-stroken vanaf het startpunt, precies links en rechts tegen de spatlijn. Werk vanuit het ‘hoogste punt’ van de LVT-stroken naar beneden toe om de eerste baan te verlijmen. Het is essentieel dat de eerste stroken precies ‘lijnen’ en met de kopse kanten volledig tegen elkaar liggen. Doe je dit niet secuur, dan zal een kier tussen de stroken ontstaan die steeds groter wordt naarmate je werk vordert en dan kun je weer opnieuw beginnen. De gespiegelde schuine kopse kanten de buitenzijden van de eerste verlijmde baan vormen zo een mooie rechte lijn, waartegen de volgende baan kan worden verlijmd.

4. Houd rekening met de open tijd van de lijm

Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de stroken nauwkeurig te kunnen verlijmen. Smeer daarom steeds een deel van een baan voor, die past bij de open tijd van de lijm die je gebruikt. Wals een aantal geïnstalleerde LVT-stroken steeds na met een wals van 50 à 70 kg voordat je een nieuw deel van de baan met lijm insmeert. Herhaal dit steeds tot de eerste baan gereed is. Hierna begin je links of rechts van de eerste baan aan de tweede. Zorg ervoor dat ook deze baan weer naadloos aansluit en installeer deze en de volgende banen op dezelfde manier als de eerste. Werk ook nieuwe banen dus steeds af met een LVT-strook links en rechts, werk naar beneden toe en blijf controleren of de stroken overal goed aansluiten. Je keuze voor hoogwaardige LVT-stroken en vooraf goed acclimatiseren wordt hierbij beslist beloond! De eindstroken langs de wanden snijd je netjes op maat en om ze hier goed in de lijm te drukken gebruik je een handroller of klophamer. Houd er rekening mee dat je langs de wanden door snijwerk meer tijd nodig hebt dan midden op de vloer, dus breng niet te veel lijm in één keer aan. Eventuele lijmresten verwijder je met een schone witte, vochtige doek. Gebruik bij opgedroogde lijm ook wat zeepsop. Laat de voltooide Hongaarse puntvloer 72 uur rusten bij een constante temperatuur om de lijm volledig te laten afbinden, zodat deze zijn optimale sterkte bereikt. De vloer kan vervolgens worden afgewerkt met een hoge plint en desgewenst met een pvc-polish.

5. Adviseer de klant over onderhoud

Om eer van je werk te houden, is het zaak om de klant te adviseren over het onderhoud en reinigen van de vloer. Te vaak zien we dat dit - net als bij bijvoorbeeld een Marmoleum- of surface finishing-vloer - niet goed wordt opgepakt, wat ten koste gaat van de uitstraling van de vloer. Goed onderhoud betekent regelmatig stofzuigen en hardnekkig vuil verwijderen door te dweilen. De vloer kan halfjaarlijks worden behandeld met een intensieve pvc-reiniger en pvc-polish. Een goede schoonloopmat, goede zonwering en de juiste doppen of stoppen onder meubilair zorgen ervoor dat de LVT-vloer langer in goede conditie blijft. Chemicaliën en reinigingsmiddelen met een hoge pH-waarde zijn uit den boze, net als het gebruik van een stoomreiniger. Met deze nuttige onderhoudstips aan de klant zal die jarenlang plezier hebben van zijn vakkundig geïnstalleerde Hongaarse punt!

Punt 8

Voor het installeren van LVT bieden wij keuze uit diverse Eurocol-lijmen, afhankelijk van de omstandigheden. In dit artikel zetten we ze voor u op een rijtje:

eurocol/nl/eurovisie/producten/eurocol-lijm-voor-lvt-en-pvc