Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Zo werk je het slimst met pastategellijm

1. Raadpleeg de Tegelklus app

De persoonlijke voorkeur en ervaring van elke tegelzetter bepalen voor een groot deel zijn of haar lijmkeuze. Toch kan het geen kwaad om af en toe eens een andere pastategellijm te proberen, juist ook als de werkomstandigheden veranderen, zoals tijdens een hete zomer. Een handig hulpmiddel hierbij is de Tegelklus app, eenvoudig op je smartphone te downloaden via de App Store of Google Play. De app adviseert je niet alleen wat de meest geschikte lijm is voor je project, je kunt bijvoorbeeld ook berekenen hoeveel lijm je nodig hebt. En kom je onverhoopt tekort, dan toont de app je het dichtstbijzijnde Eurocol-verkooppunt.

App Marco

2. Kies de lijm die bij je project past

Verlijm je grote of kleine wandtegels, werk je binnen of buiten, hoe zijn de werkomstandigheden en om hoeveel vierkante meters gaat het? Forbo Eurocol biedt voor elke tegelklus een passende lijm. Zoals de 680 Elastilight , onze lichtgewicht pastategellijm voor grootformaattegels, met een zeer hoge aanvangskleefkracht. Ideaal als de tegels niet gestapeld worden verlijmd. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook de 686 Supercol die vorig jaar werd verbeterd. Deze lijm is nu geurneutraal, kreeg een betere aanvangskleefkracht en is dankzij het EC 1PLUS-label geschikt voor BREEAM-projecten . Daarnaast zijn er nog vijf Eurocol-pastategellijmen, waaronder de 'oude bekenden'
2000 Bouwpasta en 682 Majolicol , die nog altijd populair zijn.

pastategellijm 3b

3. Smeer niet te grote oppervlakken in

Bij hogere temperaturen, en dat is al vanaf 20 °C, wordt de open tijd van elke pastategellijm verkort. Als je dan een te groot oppervlak insmeert, kan zich op de lijmrillen een vlies vormen voordat je het hele oppervlak hebt kunnen betegelen. Dit komt de hechting niet ten goede. Smeer daarom bij hogere temperaturen steeds een kleiner gedeelte van de wand in, zodat je de tegels altijd in een verse lijmlaag plaatst. Bij hoge temperaturen is het schuivend aanbrengen van de tegel nog belangrijker om het benodigde lijmcontactvlak te verkrijgen.

pastategellijm 3c

4. Draai de werkvolgorde eens om

De gangbare werkwijze van de tegelzetter is: ’s ochtends tegels lijmen, ’s middags voegen. Bij een groter tegelwerk in de zomer is het echter verstandig om die werkwijze eens om te draaien. Begin dus 's morgens met het voegen van het tegelwerk dat je dag ervoor hebt aangebracht. Immers, in de ochtend is het 's zomers nog relatief koel, waardoor het voegmiddel langer de tijd krijgt om af te binden. Deze tip geldt uiteraard ook voor het voegen van tegelwerk dat met poedertegellijm is verlijmd.

voeg 712

5. Gebruik nooit een pastategellijm op de vloer

Nog een open deur, maar het komt in de praktijk toch nog weleens voor: verlijm vloertegels nooit met een pastategellijm. Een pastategellijm is speciaal ontwikkeld om spanningen in de wand op te vangen en is daarom blijvend flexibel. Bij toepassing op de vloer treden er verticale afzetkrachten op, waardoor beweging ontstaat die niet kan worden opgevangen door de voegen, die minder flexibel zijn dan de pastategellijm onder de vloertegels. Gevolg: de voegen zullen worden losgelopen door de drukbelasting. Gebruik daarom voor vloertegels altijd een poedertegellijm.

705

Klik hier voor het productoverzicht.