Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch wordt het vaak overgeslagen: even het verpakkingsetiket lezen of de productspecificatie op onze website. Niet in de laatste plaats omdat ook bestaande Eurocol-producten regelmatig worden verbeterd of doorontwikkeld. Zo is de waterfactor voor het mengen van onze stofarme egaliseermiddelen door de tijd flink verlaagd. Je kunt je productkennis trouwens prima up-to-date houden of even snel checken met behulp van onze vloertechniek app. Die kun je downloaden in de
App Store of Google Play.
Hogere temperaturen gaan vaak samen met een hogere luchtvochtigheid. Hierdoor wordt het vocht uit de egalisatie minder makkelijk opgenomen in de omgevingslucht. Neem je hiertegen geen maatregelen, dan droogt de egalisatie langzamer en vlekkerig op. Je kunt het drogingsproces helpen versnellen door voldoende te ventileren met open ramen. Bij het verlijmen van een vloerbedekking gaat een ventilatiestroom juist weer ten koste van de open tijd van het lijmbed. Zorg daarom voor voldoende verwerkingstijd door niet al te grote vloervelden in te lijmen. Wordt het een warme dag? Plan dan het egaliseren of lijmen dan ’s morgens vroeg in, als het nog relatief koel is. Je kunt dan de middag, als de zon hoog aan de hemel staat, benutten voor voorbereidende werkzaamheden voor de volgende dag.
Bescherm de te verlijmen vloerbedekking en alle verwerkingsproducten tegen direct zonlicht. Niet alleen tijdens de verwerking maar ook daarvoor, in de opslag. Laat producten daarom niet de hele dag in je bus staan, want op een zomerse dag kan de temperatuur daarin wel oplopen tot 40 à 50 °C! Beter is het om zowel de vloerbedekking als verwerkingsproducten koel en droog op te slaan in het gebouw waar ze worden verwerkt, zodat deze goed kunnen acclimatiseren. Indien mogelijk, een of meer dagen van tevoren.
Een beruchte valkuil is een waterslang die op de bouwplaats lange tijd in de zon heeft gelegen. Het eerste water dat daar dan uitstroomt, is gewoon heet. Maar ook een cementgebonden egaliseermiddel of reparatiemortel mengen met warm of lauw water zorgt voor een aanmerkelijk kortere verwerkingstijd. Spoel een door de zon opgewarmde waterslang daarom altijd eerst volledig door, want koel en schoon kraanwater werkt echt beter!
Bij tip 2 schreven we dat ventileren goed is voor het drogingsproces, maar tocht in een gebouw is dat zeker niet! Hoe verleidelijk ook om tijdens het egaliseren het hoofd koel te houden: zet op een warme dag niet alle deuren tegen elkaar open. De tochtstroom die hierdoor over de vloer trekt, zorgt voor een te snelle droging van de toplaag, waardoor craquelé kan ontstaan en die gaat ten koste van de kwaliteit van de egalisatie. Wil je toch frisse lucht, zet dan liever een paar ramen open.