Het lijkt een open deur, maar het ene kitpistool is het andere niet. Bezuinigen op gereedschap betekent concessies doen aan de kwaliteit van je kitvoeg. Hoe stevig zit de koker in het pistool, hoe prettig kun je de druk en hoeveelheid kit doseren en hoe makkelijk haal je de druk eraf aan het einde van de kitvoeg? Een gammel of versleten pistool? Weg ermee! Een goed pistool koop je bij de vakhandel of doe-het-zelfzaak en dat voel je tijdens het werk. Door te knijpen in de handgreep schuift de drukstang naar voren en wordt de kit uit de koker geperst. Bij een goed kitpistool maakt het drukplaatje optimaal contact met de zuiger van de koker. Hierdoor wordt de drukkracht gelijkmatig verdeeld en wordt de zuiger niet ‘scheef’ gedrukt, zoals je wel bij goedkopere pistolen ziet.
Voordat je begint met kitten, snijd je het tuitje van de koker recht af en draai je de spuitmond op de koker. Die spuitmond snijd je schuin af, bij voorkeur in een hoek van 45°, omdat dit de meest natuurlijke werkhoek is om het kitpistool te hanteren tijdens het kitten. Omdat de spuitmond taps toeloopt, kun je precies bepalen hoe breed je je kitvoeg wilt hebben. Het mooist is als die breedte overeenkomt met de breedte van de tegelvoeg. Hoe verder van de opening je de spuitmond afsnijdt, hoe breder de uitstroomopening van je kit. Snijd dus niet direct te veel af, anders loopt de kit over de randen van de voeg heen. Gebruik bij verschillende kitvoegbreedtes ook verschillende spuitmonden.
Voordat je begint met kitten, moet de voeg uiteraard geheel droog en vuil- en stofvrij zijn. Verwijder eventuele lijm- en voegresten. Zorg bij het spuiten voor een constante druk en voer deze niet te hoog op. Zo breng je overal evenveel kit aan en werk je rustiger en netter en hoef je minder overtollige kit te verwijderen. Voor een optimale vulling van de kitvoeg spuit je de kit in voldoende mate tegen de voegbodem. Door de tegendruk tegen de spuitmond die zo ontstaat, wordt de kit ook tegen de zijwanden van de voeg wordt gedrukt, voor een optimaal contact tussen de kit en het hechtvlak. Let op: bij onvoldoende druk en vulling kan luchtopsluiting onder de kitvoeg ontstaan, die later kan leiden tot lekkage. Houd bij hoekvoegen in toiletten, badkamers en andere vochtgevoelige ruimten de spuitmond voortdurend in contact met de ondergrond. Hierdoor blijven de voegkanten strak. Voor een mooi strak resultaat kan het aftapen van de randen een handig hulpmiddel zijn.
Heb je de kitvoeg volledig aangebracht, werk het oppervlak hiervan dan binnen 10 minuten glad af. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen in de handel, maar de vakman zweert bij 'nattevingerwerk'. Bevochtig hiervoor het voegoppervlak en het aangrenzende tegelwerk of andere materialen met neutraal zeepwater. Gebruik hiervoor een plantenspuit of een zachte schilderskwast die geen haar verliest. Doe-het-zelvers gebruiken hiervoor nog weleens afwasmiddel, maar vanwege toevoegingen als citroenzuur, glycerine, etc. is dit af te raden. Strijk de kitvoeg na het aanbrengen van het zeepwater af met je vinger, die je in zeepwater hebt gedoopt. Zo ontstaat een fraaie gelijkmatige en gladde kitvoeg.
Om lang plezier te houden van een goed werkende kitspuit en ander gereedschap, maak je dit na het kitten grondig schoon. Nog niet opgedroogde kit verwijder je eenvoudig met een doek of een stuk keukenpapier. Een dun laagje kit kun je het best verwijderen met een doek met terpentine. Is de kit eenmaal droog en uitgehard, dan moet je met een (plamuur)mes en je vingers aan de slag.
Alle informatie over de 880 Euroseal Silicone, inclusief de nieuwe kleur Vintage, vind je hier.