‘Om het voor onze klanten nog makkelijker te maken de houdbaarheid van een Eurocol-product te herkennen, printen we sinds begin 2023, naast ons chargenummer, ook de bijbehorende ‘best before’-datum op de verpakking’, zeggen productmanagers Dino Brouwer (Tegeltechniek) en Jan Willem van Laar (Vloertechniek). ‘Dat geldt voor al onze producten, tegel en vloer. Zo’n ‘tenminste houdbaar tot’ geeft een indicatie van de bewaartijd en garandeert de kwaliteit van het product gedurende deze periode. Maar het zegt ook dat je het product nog probleemloos kunt gebruiken na deze datum. Met deze nieuwe visie werken we verspilling van onze producten tegen. Goed om te vermelden is wel dat deze ‘best before’-data gelden voor onaangebroken verpakkingen en bij de juiste droge opslagomstandigheden wat betreft temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
Daarnaast zorgen ook de verpakkingen dat Eurocol-producten niet of nauwelijks verouderen, mits ze droog en koel zijn opgeslagen. Onze zakverpakking is bijvoorbeeld opgebouwd uit twee lagen gecoat papier met ertussen een niet-geperforeerde HDPE-folie. Dit zorgt ervoor dat het product beschermd wordt tegen vocht en veroudering. We hebben deze folie recent vervangen door een verbeterde kwaliteit waardoor, met name voor onze egalisaties, een langere houdbaarheid gegarandeerd kan worden.
Dit soort barrière-eigenschappen, zoals wij ze noemen, gelden ook voor onze doosjes voor poedertegellijmen en voegmiddelen. Die worden beschermd door karton met een speciale coating, gecombineerd met een gepatenteerde afdichting. Hierdoor hebben we geconstateerd dat ons voegmateriaal nog prima te verwerken is en dat ook de kwaliteit nog ruim binnen de door ons gestelde eisen valt, ook als het al ‘over de datum’ is. Doordat het karton alleen aan één kant gelamineerd is, valt dit onder monomateriaal, ‘gewoon papier’, en is de verpakking ook nog eens volledig recyclebaar.
We zien wel dat onze ‘snelle producten’ het meest gevoelig zijn voor veroudering. Een voorbeeld is de 795 Uni-Quick . Wanneer die bijvoorbeeld na negen maanden over de datum is, is hij niet na drie uur, maar na vier uur te belopen en te voegen. Vaak is dat geen probleem, maar het is toch goed om te weten als tegelzetter. Ook een snel wandegalisatieproduct als de 658 Wandoforte en een vloeregalisatie als de 991 Europlan Direct Rapid worden iets trager in hun afbinding. Natuurlijk is een en ander altijd afhankelijk van de heersende verwerkingsomstandigheden, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en dergelijke.’
• Voor kant-en-klare producten, zoals pastategellijmen, afdichtingen en voorstrijkmiddelen, geldt een houdbaarheidsduur van minimaal twaalf maanden.
• Voor vloerbedekkingslijmen is dit vijftien maanden.
• Cementgebonden producten, zoals tegellijmen en voegmiddelen hebben een houdbaarheidsduur van minimaal twaalf maanden.
• Cementgebonden egaliseer- en reparatiemiddelen zijn in verband met de snelle beloopbaarheid zo’n negen maanden houdbaar.
• Gipsgebonden en hybride egaliseerproducten garanderen we twaalf maanden.
• Snelafbindende cementgebonden producten, zoals de 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, kunnen ook negen maanden worden bewaard.
Als een product meerdere maanden over de ‘best before’-datum is en je twijfelt, raden we aan eerst een test te doen om te beoordelen of het product nog de juiste kwaliteit heeft.
Voor aanvullende informatie kun je de specificatiebladen op onze website raadplegen.