‘Kanaalplaatvloeren zijn een flexibele oplossing waardoor je bijvoorbeeld in nieuwbouwprojecten tot op het laatste moment de inrichting van je badkamer kunt aanpassen en leidingen kunt verleggen’, zegt Technisch-commercieel adviseur André Sikking. ‘Bovendien zijn de vloeren duurzaam door minder materiaalgebruik en ook nog eens veel lichter door de holle kanalen. In een prefab kanaalplaatvloer wordt aan de onderzijde een voorspanwapening toegepast die op spanning wordt gezet. Hierdoor komt de vloer iets gebogen op het werk, maar hij zakt vervolgens door belasting en het verstrijken van de tijd in een neutrale, horizontale positie.
Kanaalplaatvloeren zijn aan de bovenzijde opgeruwd voor een betere hechting van de afwerkvloer. Toch kan er in die afwerking nog het een en ander misgaan. De vloerplaten worden namelijk onderling gekoppeld door de trechtervormige aansluiting aan te storten met fijn (spramix) beton. Maar let op: als dit niet goed gebeurt, kunnen er op de naden van de vloerelementen rechtlijnige scheuren ontstaan, die ook doorzetten in de afwerkvloer. Het gevolg laat zich raden. Zeker in natte ruimtes zal er snel lekkage ontstaan. Het komt bovendien nog regelmatig voor dat de douchehoek boven de meterkast wordt gesitueerd, waarbij er diverse leidingdoorvoeren in het kritische gedeelte zitten. Die gaten en doorvoeren moeten vooraf goed worden dichtgezet met een krimparme mortel.
Het advies van de betonindustrie én Forbo Eurocol is om de kanaalplaatvloeren, omwille van de constructie én de waterdichtheid, met een druklaag van beton af te werken. Zeker bij vormvaste vloerafwerkingen, zoals keramische tegels. De druklaag zorgt voor een grotere stijfheid, waardoor de doorbuiging vermindert. Door de betonnen druklaag worden bovendien alle sparingen goed gevuld, onderliggende dikteverschillen van de kanaalplaten worden zo voorkomen en bovendien worden vrijwel alle leidingen op en in de vloer weggewerkt. Eventuele spanningen in de vloer worden door de druklaag opgevangen, waardoor er geen schades of lekkages ontstaan. En je wand-vloeraansluiting kan niet strakker.
Heb je dit geregeld, dan kun je een zand-cementdekvloer aanbrengen, die je waterdicht maakt met het toeslagmiddel 055 Eurodicht. De mengverhouding hiervoor is drie liter 055 Eurodicht op 50 kg cement. Nadat de vloer voldoende is gedroogd kun je bij de strakke wand-vloeraansluiting het 063 Euroband/685 Eurocoat-systeem zonder kiervorming aanbrengen. Hierna kunnen de vloertegels vol en zat worden verlijmd met een cementgebonden poederlijm, bijvoorbeeld de 705 Speciaallijm. Is het tegelwerk voldoende gedroogd, dan kun je voegen met de 706 Speciaalvoeg WD. Houd je je aan deze werkwijze dan wordt het risico van krimpscheuren in de zand-cementdekvloer - en hiermee dus ook in het tegelwerk - tot een minimum beperkt. Kortom, meer kwaliteit, waarmee veel klachten worden voorkomen.’