Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe verlijm je tegels en steenstrips op een buitengevel?

‘Buitenwerk is echt een lastige’, zegt Technisch-commercieel adviseur Rob Brandenburg. ‘Er zijn zoveel verschillende ondergronden. Plaatmaterialen, zoals Fermacell H₂O, Cembrit, Eter-Backer HD, Sto Therm Vario etc. Maar ook ondergronden, zoals metselwerk, cementgebonden stucwerk, beton, etc. Daarom geven wij in deze gevallen nooit op afstand advies. Alleen al vanwege de garantie is het van groot belang dat een van onze technisch adviseurs ter plekke komt kijken. En dat er in de beginfase informatie wordt ingewonnen bij de desbetreffende leverancier.

Rob Brandenburg

Verlijmen op beton

Ik pik beton en plaatmateriaal ertussenuit. De verlijming op beton is eigenlijk het meest eenvoudige. Het beton moet minimaal drie maanden oud zijn en dient te worden geschuurd of gestraald, zodat je de cementsluier en eventuele bekistingsolie eraf haalt. Die cementsluier zorgt namelijk voor onthechting. Heb je dat gedaan, dan kun je de gevel voorstrijken met 099 Dispersieprimer en vervolgens aan de slag met onze 765 Ecolight , een cementgebonden poederlijm. Dat vind ik de beste optie voor buitenwerk.

Buitengevel 2

Leverancier en aannemer erbij roepen

Bij plaatmateriaal is het iets gecompliceerder. Het is van groot belang om daar een goed advies over in te winnen. Vaak moet er over een plaat of isolatieplaat eerst een mortel-weefsellaag (mortel, gaas, mortel) worden aangebracht voordat je kunt gaan lijmen. Wat hier - naast het gebruikte materiaal - ook meespeelt, is bijvoorbeeld de mate van beweging van de constructie. We hebben een stabiele en starre constructie nodig. Daar mogen wij als adviseurs van Eurocol wel over meedenken, maar geen uitspraken over doen. Wij zijn immers geen constructeurs. Daarom vraag ik altijd de leverancier van het plaatmateriaal en de aannemer erbij. De leverancier kent de bevestigingsvoorschriften en weet het beste of het plaatmateriaal geschikt is en hoe het verwerkt moet worden. Ik noem apart even isolatieplaten. Die moeten altijd eerst worden voorzien van een mortel-weefsellaag.

Verwerk alleen vanaf 10 °C

Ben je zeker van je zaak en heb je advies van de leverancier en van je Technisch-commercieel adviseur, dan kun je beginnen. Maar let op: de beste periode voor het verlijmen van buitentegels is in het voorjaar en de zomer. De temperatuur moet minimaal 10 °C zijn, ook tijdens de afbinding van de lijm (24-48 uur). Het mag echter ook weer niet te warm zijn, maximaal 20 °C. Kijk ook uit met tocht en wind. Die veroorzaken snel een vliesje op de lijmrillen. De tegel hecht in dat geval alleen aan het vliesje.

Thermometer

Altijd buttering/floating

Het aanbrengen van tegels of steenstrips op een buitengevel doe je met de 765 Ecolight altijd volgens de buttering/floating-methode. De tegels aan de achterkant voorzien van een laagje lijm, dan de lijmrillen op de ondergrond en je tegel erin schuiven. Let op dat tegels boven de 0,12 m² op een bepaalde hoogte aanvullend moeten worden verankerd. Voor het voegen gebruik je de 716 Eurodur HP , een goede bestendige voeg. Houd buiten minimaal een voegbreedte aan van vijf millimeter.’