Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Bij welke temperatuur kun je nog cementgebonden tegellijm en voegmiddel verwerken?

‘Het is dan wel een milde winter, toch kunnen de nachten soms koud zijn. En bij dergelijke lage temperaturen moet je goed opletten voor je aan de slag gaat met onze cementgebonden producten’, zegt Productmanager Dino Brouwer. ‘Tegelzetters op nieuwbouwprojecten komen nog weleens in vervelende discussies terecht. Er moet snel worden gewerkt, terwijl de omstandigheden niet optimaal zijn. Het is goed je opdrachtgever erop te wijzen dat cementgebonden producten als poedertegellijm of voegmortel bij de juiste temperatuur moeten worden verwerkt. Hij wil - net als jij - immers het beste resultaat.

Nooit onder de 5 graden

Voor alle cementgebonden producten geldt: te koud is echt niet oké. Bij een temperatuur onder 5 °C komt de chemische reactie van cement en water namelijk nagenoeg stil te liggen. Het gevolg hiervan is een verminderde sterkteontwikkeling van de cementgebonden lijm of het voegmiddel. Oftewel, je loopt het risico dat je tegels niet goed hechten en de voeg niet goed afbindt. Bij bevriezing van de lijm kan dat zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.

thermometer

Let op temperatuur van de ondergrond

Die minimumtemperatuur is belangrijk voor het afbindproces. Dat duurt normaal gesproken een aantal dagen, afhankelijk van het type lijm, de lijmlaagdikte en de temperatuur. Maar lage temperaturen vertragen het afbinden, je lijm blijft zacht. En dan nog dit: een veelgemaakte fout bij het afbinden is dat men alleen kijkt naar de omgevingstemperatuur. Die is vaak hoger dan de temperatuur van de ondergrond. Check je de luchttemperatuur in de woning, dan kan die bijvoorbeeld net boven de vijf graden zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat de temperatuur van de ondergrond dat ook is.

ondergrond

Voegen verkleuren

Hetzelfde verhaal geldt voor het cementgebonden voegmateriaal. Als het afbindproces van de voeg stilstaat, blijft het water langer in de mortel. Dit kan leiden tot verkleuring van de voeg. Als een voeg te lang onderhevig is aan kou en vocht zal hij uiteindelijk lichter opkleuren dan de bedoeling is.

voegen 3b

Verwarmen

Wat kun je doen als het eigenlijk te koud is om te gaan tegelen, maar het werk verder moet? De eenvoudigste oplossing is de ruimte afdoende verwarmen, ook ’s nachts. Zet een kacheltje neer, sluit de ruimte goed af en check ’s morgens eerst de omgevingstemperatuur en de ondergrond. En tot slot: zorg er ook voor dat de cementgebonden producten niet te koud worden opgeslagen. Je kunt ze in de koude maanden beter ’s avonds uit je bus halen en binnen bewaren.’

Marc