‘De snelheid van afbinding van een dispersielijm is altijd afhankelijk van de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, van het vochtabsorberende vermogen van de ondervloer, het type vloerbedekking en tot slot van de lijmopbrengst’, aldus Jan Willem van Laar. ‘De moraal van dit verhaal is dat vloerbedekkingsleggers tijdens de verwerking van dispersielijmen altijd moeten anticiperen op de heersende omstandigheden op de werkplek en daarbij ook rekening moeten houden met de te verwerken vloerbedekking.
Het gaat bijvoorbeeld helemaal fout als de temperatuur in de ruimte 14 ºC is, de ondervloertemperatuur 12 ºC en de relatieve luchtvochtigheid 50%. Tel daar een ondervloer bij op met achtergebleven lijmrestanten en het installeren van een dampdichte vloerbedekking en het is duidelijk dat de stoffeerders in dit voorbeeld hun dagproductie niet zullen halen en de geleverde lijmkwaliteit zullen verafschuwen.
Wil je fluitend je werk doen en happy zijn met de lijmkwaliteit, houd je dan aan de volgende verwerkingsomstandigheden. Zorg ervoor dat alle materialen minimaal 24 uur hebben kunnen acclimatiseren in de ruimte waar ze verwerkt worden en dat hier de klimatologische omstandigheden in orde zijn (omgevingstemperatuur tussen 18-23 ºC, temperatuur van de vloer en het materiaal tussen de 15-20 ºC en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40-70%). Daarnaast is het van groot belang dat de dikte van de egalisatielaag minimaal twee millimeter is, zodat het vocht uit de lijm voldoende geabsorbeerd kan worden in de egalisatie, zonder dat deze haar samenhang verliest.
Zijn de omstandigheden niet optimaal, zorg dan dat je ze naar je hand zet. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden door kacheltjes of blowers in de ruimte te plaatsen bij te koude omstandigheden. Voorkom opwarming van onder andere de vloer door binnenvallend zonlicht door de ramen af te plakken. Zet een aanwezige vloerverwarming tijdig (minimaal 24 uur voorafgaande aan de start van de werkzaamheden) laag of uit. Is dat niet mogelijk, blijf dan niet dezelfde werkmethode volgen die je altijd volgt, maar pas je werkwijze aan. Hanteer bijvoorbeeld een andere inlegtijd en pas de wachttijden aan, voordat je met walsen of aandrukken begint. Altijd dezelfde werkmethode volgen, kan gemakkelijk tot problemen leiden. De hand van de meester bepaalt het eindresultaat, in combinatie met topproducten.’