Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe verwerk je voegmateriaal met zo min mogelijk risico van verkleuring?

Verkleuren en vlekken van voegen ontstaan vaak na het drogen. Dat effect treedt onder andere op als het materiaal niet goed en niet onder de juiste omstandigheden wordt verwerkt.

Snelheid van afbinden

De kleur van een voeg wordt bepaald door de snelheid waarmee het materiaal afbindt. Snel afbinden betekent kleurvast. Vooral bij donkere voegen valt verkleuring behoorlijk op. En dat wil je niet. De meeste tegelzetters weten wel dat kou, vocht en tocht funest kunnen zijn. Wij testen voegmateriaal bij circa 20 °C en een luchtvochtigheid van circa 65%. Dan is het - als je het goed verwerkt - gegarandeerd kleurvast. Ik zeg bewust: áls je het goed verwerkt.

Wacht met voegen

In de praktijk maken we namelijk vaak mee dat er te snel wordt begonnen met voegen. Soms al als de ruwbouw nog maar halverwege is en een pand nog niet glasdicht is. Dat heeft vaak te maken met de lean planning, waarmee tegenwoordig moet worden gewerkt. Te veel werk en te weinig mensen, waardoor de werkdruk omhoog gaat. Toch is het beter om voor voegwerk de tijd te nemen. Is een ruimte te koud, zet er een dag een kacheltje in tot de ideale temperatuur is bereikt. Let ook op condensvorming. Neem de tegels vooraf af met een droge, schone doek.

Meng machinaal

In voegmateriaal zit veel kunststof bindmiddel, dat laat zich alleen goed mengen als het machinaal gedaan wordt. In de praktijk zien we echter vaak dat er handmatig wordt gemengd. Het gaat bijvoorbeeld maar om een kwart emmertje, dus blijft de menger thuis. En wat gebeurt er: omdat handmatig mengen niet goed gaat, wordt er vaak nog wat extra water toegevoegd. En ook dat is funest voor de afbindtijd.

Zuinig met water

Ik heb altijd een boortolletje en een mengijzer in mijn achterbak liggen. Dan laat ik het verschil zien tussen handmatig en machinaal mengen. Bij machinaal mengen heb je echt geen extra water nodig. Houd je altijd aan de specificaties zoals ze op de verpakking staan. Door gebruik van te veel water bindt het voegmateriaal te langzaam af en het is ook nog eens slecht voor de waterdichtheid en hardheid van de voeg.

Afsponzen

Tot slot het afsponzen. Ook dat is een secuur werkje en bepaalt de snelheid van het afbinden. Wacht lang genoeg om de voeg eerst een beetje te laten aantrekken. Als er bijna geen voegmortel meer aan je vinger blijft plakken, kun je starten met afsponzen. Neem de tegels af met zo min mogelijk water en bij voorkeur een handspons. Ververs het water regelmatig.

Zo krijg je een resultaat om trots op te zijn en… een tevreden klant.’