Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Met deze tips creëer je het perfecte lijmcontactvlak

1. Kies de juiste lijmkam

Een van de belangrijkste eigenschappen van een tegellijm is het opvangen van spanning in de ondergrond. Door krimp of uitzetting hierin treden afschuifkrachten op waardoor spanning ontstaat. Om die op te kunnen vangen, moet er voldoende lijm aanwezig zijn tussen tegel en ondergrond, met het juiste percentage contactvlak (zie de tabel bij tip 5). Een poederlijm moet het hebben van zijn hechtkracht, een pastategellijm van zijn flexibele eigenschappen. Bij de eerste zit de tegel muurvast op zijn plek, bij de tweede is enige zijdelingse beweging mogelijk. De keuze van de juiste lijmkam is belangrijk voor de vereiste hoeveelheid lijm en hangt af van de vlakheid van de ondergrond en de achterzijde van de tegel. Let op: niet alleen de maat en vorm van de vertanding bepalen het lijmcontactvlak, ook de manier waarop je lijmspaan of -kam hanteert, rechtop of vlakker. Controleer dit dus altijd bij het begin van een tegelklus.

lijmkam

2. Plaats de tegel met een schuivende beweging

Veel tegelzetters drukken de tegel in de lijm om sneller te werken en zo meer meters op een dag te kunnen maken. Niet doen, adviseert Forbo Eurocol. Tijdens demonstraties met grootformaattegels op BouwBeurs 2019 liet verwerkingstechnicus Marco Wouda met glazen ‘tegels’ zien wat er dan ontstaat: een beperkt lijmcontactvlak. Voor wie de beurs gemist heeft: door de tegel met een schuivende beweging op zijn plaats te brengen, neemt het lijmcontactvlak zichtbaar toe. Soms kiest een tegelzetter een grotere vertanding dan voorgeschreven om op zeker te spelen, maar dat is zonde en onnodig. Het lijmverbruik neemt dan zomaar met 25 procent toe. Omdat je nu eenmaal niet door een tegel heen kunt kijken, kun je het lijmcontactvlak controleren door in het begin van je project een tegel los te halen. Dat geeft altijd zekerheid.

5 tips 3b

3. Voorkom een ‘huidje’ op de lijmrillen

Elke tegellijm heeft een zogeheten ‘open tijd’. Dat is de tijd die de tegelzetter heeft om de tegel te verlijmen, voordat zich door droging een ‘huidje’ op de lijmrillen vormt. Het voorkomen daarvan is belangrijk, want dit huidje beïnvloedt de hechting van de tegel met de lijm nadelig. Alle Eurocol-lijmen voldoen ruimschoots aan de open-tijdnorm van 30 minuten. Daarnaast zijn er lijmen met een verlengde open tijd, herkenbaar aan de D2TE-kwalificatie, waarbij de E staat voor Extended (verlengd). Houd er rekening mee dat de omstandigheden op de bouw meestal ongunstiger zijn dan de meetomstandigheden in een laboratoriumomgeving. Tocht is hierbij de grootste boosdoener, naast factoren als een sterk zuigende ondergrond of hoge temperaturen. Zijn de werkomstandigheden ongunstig, of ben je veel tijd kwijt aan snij- en zaagwerk, smeer dan kleine oppervlakken in met lijm. Strijk vochtabsorberende ondergronden altijd voor met 099 Dispersieprimer. Vormt zich toch een huidje op de lijm, doorbreek deze dan met een schuivende beweging van de tegel voor een goed lijmcontactvlak.

5 tips 3c

4. Let op bij engobe!

Een factor die een negatieve invloed heeft op het lijmcontactvlak en toch vaak over het hoofd wordt gezien, is engobe. Dit is het kleiachtig poeder dat zich vaak op de achterzijde van de tegel bevindt. Tegelfabrikanten passen engobe toe tijdens het productieproces, om te voorkomen dat de tegels na het bakken aan de lopende band blijven kleven. Dit poeder is logischerwijs nadelig voor een goede hechting met de tegellijm, maar alle tegels voorstrijken met een primer is geen optie. Wel moet je bij engobe nog eens extra alert zijn op een goed lijmcontactvlak. Gebruik bij kleinere tegels een grotere vertanding en verlijm ze met een schuivende beweging. Smeer grootformaattegels in met lijm om het poeder ermee te vermengen.

engobe

5. Creëer het juiste percentage lijmcontactvlak

Om het juiste lijmcontactvlak te creëren, adviseert Forbo Eurocol de percentages aan te houden in onderstaande tabel. Vuistregel is dat vloertegels een hoger percentage nodig hebben in verband met de hogere mechanische belasting. Hetzelfde geldt voor grootformaattegels, omdat de afvloeiing van spanning via de voegen daarbij minder is. Ook voor buitentoepassingen gelden hogere eisen.

5 tips 3e

Benodigd lijmcontactvlak

OmstandighedenWandVloer
PastategelijmPoedertegellijm
Binnen60% - 80%*60%80%
Buiten80%100%100%
Grootformaattegels80%80%100%

Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling Customer Service of met uw Technisch-commercieel adviseur.

Ga hier naar de producten.