Vocht is de grootste vijand van een gipsgebonden dekvloer. Daarom is het van belang dat er voor aanvang van het project geen of nauwelijks nog restvocht aanwezig is. Ook mag er geen vochtoverdracht kunnen plaatsvinden vanuit de onderliggende constructievloer naar de dekvloer. Controleer daarom of de anhydrietvloer is aangebracht op dampdichte folie. Een gipsgebonden dekvloer droogt langzamer dan een zand-cementdekvloer. Daarom is het belangrijk om voor aanvang van de werkzaamheden nauwkeurig vocht te meten. Twijfel je of de vloer droog genoeg is? Je Technisch-commercieel adviseur kijkt graag even mee op het werk. Dan kan hij tegelijk ook de ondervloer en constructie beoordelen. Voor de verwerking van alle gangbare vloerbedekkingen adviseren wij een maximumrestvochtpercentage van 1,0 %. Dit op voorwaarde dat de werkzaamheden worden uitgevoerd onder projectbegeleiding van Forbo Eurocol:
Tapijt | max. 1,0 %* |
Naaldvilt | max. 1,0 %* |
Linoleum/Marmoleum | max. 1.0 %* |
Homogeen pvc | max. 1,0 %* |
Cushion vinyl | max.1,0 %* |
Rubber | max. 1,0 %* |
Kurkparket | max. 1,0 %* |
Als er vloerverwarming aanwezig is, moet voor verdere afwerking van de vloer eerst het opstartprotocol zijn uitgevoerd. Dit heeft ook een bijkomend voordeel: door het opstarten van de vloerverwarming wordt de droogtijd van de vloer aanmerkelijk verkort. Een andere manier om de droogtijd te verkorten, is het plaatsen van luchtontvochtigers. Het opstook- en afkoelprotocol voor calciumsulfaat- en cementgebonden dekvloeren volgens BA-richtlijn 2.1 vind je op de website van Technisch Bureau Afbouw.
Beoordeel vóór het afwerken van de vloer eerst de kwaliteit van de toplaag op hecht- en druksterkte. Is die toplaag niet optimaal, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een 'calciumcarbonaathuidje' of een gipslaagje, verwijder die dan door de vloer te schuren. Verwijder hierna het stof met een krachtige industriestofzuiger en check of de toplaag nu wel aan de technische eisen voldoet. Heb je nog steeds twijfels? Je Technisch-commercieel adviseur kijkt graag even mee.
Is de dekvloer goed stofvrij, strijk deze dan voor met
043 Europrimer Alphy . Doe dit onverdund met een vachtroller. Bij een sterk zuigende ondergrond kan een tweede laag primer nodig zijn. Laat elke laag 043 Europrimer Alphy minimaal 1 à 2 uur drogen. Egaliseer de vloer vervolgens met een laag van minimaal 2 mm
920 Europlan Alphy of 924 Europlan Hybrid en laat de egalisatie drogen. De opgedroogde egalisatie kan zo nodig worden geschuurd met een schuurgaasje, korrel 100-120. Maak de vloer hierna weer stofvrij met een krachtige industriestofzuiger.
Installeer een harde vloerbedekking altijd op een geëgaliseerde dekvloer zoals bij tip 4 beschreven. Verlijm linoleum/Marmoleum met 514 Eurosafe Lino of 611 Eurostar Lino Plus . Breng de lijm op met een lijmkam met B1-vertanding. Kies voor het verlijmen van rubber, vinyl of pvc-vloerbedekking de 540 Eurosafe Special of
640 Eurostar Special . Gebruik hiervoor een lijmkam met A2-vertanding. Is de gipsgebonden dekvloer voldoende stabiel, vlak en goed stofvrij, dan kun je hierop rechtstreeks een zachte vloerbedekking installeren, zoals tapijt of naaldvilt. Hierbij is het altijd aan te bevelen om de vloer met een vachtroller voor te strijken met 049 Europrimer ABS . Laat deze primer vervolgens 6 uur drogen. Verlijm het tapijt of naaldvilt met 509 Eurosafe Tex of 609 Eurostar Tex .
Toch nog vragen of twijfelachtige verwerkingsomstandigheden op het werk? Je technisch-commercieel adviseur kijkt graag even mee!