Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Zo egaliseer je houten platen en gipsvezelplaten

1. Bespreek vooraf het gebruik van de vloer

Houten platen en gipsvezelplaten zorgen voor meer beweging in de ondervloer dan beton, anhydriet of zand-cement. Dit vergt extra aandacht voor het egaliseren, maar ook voor de verdere afwerking met vloerbedekking. Bespreek daarom vooraf duidelijk met de klant hoe de ruimte gebruikt zal gaan worden. Hoeveel mensen belopen straks de vloer? Worden er vaste bureaus geplaatst of rijdt men er met (zwaar) rollend materieel overheen? Zaken om vooraf rekening mee te houden en duidelijk met de klant te bespreken. Mogelijk leidt dit tot een advies om voor een andere vloerbedekking of vloerafwerking te kiezen.

LiquidDesign 11

2. Controleer de vloerconstructie

Een vloer van houten platen of gipsvezelplaten kan er zo op het oog prima bij liggen, maar kijk altijd verder dan het oppervlak. Biedt de constructie voldoende draagvermogen? Houd er hierbij rekening mee dat je met een egalisatielaag flink wat extra gewicht in de schaal legt, vooral als er ook sprake is van afschot in de ondervloer dat moet worden genivelleerd. Controleer ook of de vloerplaten overal goed zijn vastgeschroefd. Je wilt optimale stabiliteit in de vloerafwerking bereiken en die begint bij de basis. Let ook op of de vloerplaten van onderaf voldoende worden geventileerd. Een goedgekeurde vloerconstructie is voorwaarde om projectgarantie te kunnen afgeven.

houten vloer

3. Bereid de vloerplaten voor

Zorg ervoor dat de houten platen of gipsvezelplaten 5 à 7 mm losliggen van de wanden en circa 2 mm onderling. Schroef de platen om de 30 cm vast aan de onderliggende draagbalken. Niet spijkeren, want spijkers kunnen door beweging losraken. Schuur de platen met een schuurmachine met afzuiging en zuig de vloer, inclusief de plaatnaden, hierna grondig met een industriestofzuiger. Zet eventuele gaten, naden en kieren dicht met een acrylaatkit of de
900 Europlan DSP , een flexibele, gebruiksklare egalisatiepasta. Dit voorkomt doorlekken vanuit de egalisatie en mogelijk inklinken van de egalisatielaag op die plekken. Breng hierna een gesloten laag
044 Europrimer Multi aan voor een betere hechting van de egalisatie. Plaats rondom langs de wanden stroken 806 Eurostrip Profile om scheurvorming te voorkomen.

houten vloer 2

4. Versterk het egaliseermiddel met vezels

Na het voorstrijken en drogen van de 044 is de ondervloer klaar om te egaliseren met een laagdikte van minimaal 3 mm. Gebruik hiervoor op houten vloerplaten de 990 Europlan Direct (23kg-verpakking) waaraan 1 zakje 811 Europlan Fibre (250 g) is toegevoegd. Meng dit mengsel mechanisch door met 5,5 à 6 liter water. Volg op vloeren van gipsvezelplaten dezelfde werkwijze, maar dan met
920 Europlan Alphy . Desgewenst kun je ook kiezen voor het hybride egaliseermiddel 924 Europlan Hybrid dat geschikt is voor beide typen ondergrond. Let op: breng het egaliseermiddel niet aan met een rakel, maar met een vlakspaan of drijver. Hierdoor worden de vezels beter verdeeld.

811 emmer

5. Neem de voorgeschreven droogtijd in acht

Uiteraard is het belangrijk om de voorgeschreven droogtijden in acht te nemen voordat je verder gaat met de afwerking van de vloer. Voor de 920 Europlan Alphy en 990 Europlan Direct bedraagt die droogtijd 24 uur*), terwijl je met de 924 Europlan Hybrid al na 6 uur*) kunt beginnen met de volgende verwerkingsstap. Voor sommige project- en woninginrichters reden om standaard voor de 924 te kiezen.

Klok

*) Genoemde droogtijden zijn richtwaarden op basis van laboratoriumtesten onder stabiele klimatologische omstandigheden.

Toch nog vragen? Raadpleeg onze afdeling Technische adviezen of je Technisch-commercieel adviseur.