‘Natuurlijk gelden hier de oude wetten’, zegt René van der Jagt. ‘Dus: goed ventileren, anders slaat het vocht terug en altijd het restvochtgehalte in de vloer meten voor je begint. Afhankelijk van het type te installeren vloerbedekking en het type en dikte van de anhydrietvloer, wordt het restvochtpercentage bepaald. Gewoonlijk gaat de branche uit van 0,5%, maar er zijn omstandigheden dat al bij 1,0% kan worden begonnen. Uw Technisch-commercieel adviseur kan dit beoordelen met behulp van een specifieke meetmethode. Is het restvochtgehalte nog te hoog, zet dan voor een goede ventilatie bijvoorbeeld het materiaal dat in de ruimte staat op pallets, zodat je een luchtstroom op vloerniveau creëert.
Waar ik vooral op hamer is: houd je aan de juiste mengverhouding. Die staat niet voor niets op de verpakking. Als je de lage waterfactor aanhoudt en onder de juiste omstandigheden werkt, geldt zeker: vandaag egaliseren, morgen de vloerbedekking verlijmen.
Een misverstand dat ik nog wel eens tegenkom, is dat stoffeerders denken dat als ze meer water gebruiken, de vloei-eigenschappen verbeteren. Het tegendeel is waar. Bovendien, als je meer water gebruikt, wordt je drogingstijd langer en dat wil je niet. De vloei-eigenschappen van de 925 Europlan Alphy Direct en de 920 Europlan Alphy zijn uitstekend. Belangrijk hierbij: mix de mortel na een rijping van drie minuten nog een keer goed door. Op die manier worden de vloeimiddelen en versnellers homogeen verdeeld en zijn de vloei en droging optimaal.
Daarbij heb ik ook nog goed nieuws, want we hebben onze 925 Europlan Alphy Direct onlangs een fantastische upgrade gegeven, waarbij alle goede eigenschappen nog eens zijn aangescherpt. Ik bedoel: we hebben de receptuur aangepast, waarbij we zowel de eindsterkte als de drogingstijd hebben verbeterd. Want als stoffeerder wil je zo snel mogelijk verder met je project. Time is money.’